Guvernul Republicii Moldova a fost demis. Democrații vor să formeze o nouă alianță proeuropeană

Data publicării:
Parliament Building Moldova

Parlamentul Republicii Moldova FOTO: wikipedia.org

ACTUALIZARE 22:00 După ce Guvernul Streleț a fost demis cu 65 de voturi, vestea a fost mediatizată imediat și în presa rusească și nu a rămas fără ecouri. Viceprim-ministrul Rusiei, Dmitri Rogozin, nu a ezitat să facă glume pe seama acestei situații. Pe pagina sa de Facebook politicianul a scris „Nici nu mai reușesc să-i cunosc”, făcând aluzie la faptul că în ultimii ani s-au schimbat prea des premierii și miniștrii de la Chișinău, scrie unimedia.md.

ACTUALIZARE 21:30 Democrații, responsabili pentru căderea Guvernului Streleț, așteaptă la negocieri toate „forțele proeuropene”, vineri, la ora 16:00. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în emisiunea „Moldova în Direct” de la televiziunea națională. Până acum au dat răspuns pozitiv liberalii, PPEM (partidului lui Iurie Leancă) și cei doi deputați neafiliați, scrie agora.md

Liberal-democrații, fără de care o coaliție proeuropeană nu ar putea avea majoritate în Parlament, încă nu au dat un răspuns.

ACTUALIZARE 15:25 Apar primele reacții la București, care indică îngrijorare pentru perspectiva unor alegeri legislative anticipate. Bucureștiul subliniază importanța continuării parcursului proeuropean al țării și a stabilității.

Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă, dar acest lucru nu trebuie să împiedice parcursul european al ţării. Este esențial ca forțele politice să acționeze cu maturitate și responsabilitate pentru formarea grabnică a unui guvern stabil, care să continue eforturile de reformă şi de consolidare a instituțiilor statului de drept. România îşi reafirmă determinarea de a acorda Republicii Moldova întregul său sprijin în acest sens”, a scris pe Facebook președintele Klaus Iohannis.

La scurt timp după votul din Parlamentul de la Chișinău, Ministerul român de Externe a publicat pe site un comunicat:

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de votul exprimat astăzi, 29 octombrie 2015, în Parlamentul Republicii Moldova, privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

MAE consideră că, în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie sa fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acțiunea tuturor forțelor politice responsabile. În egală măsură, în acest context, trebuie să prevaleze mandatul proeuropean încredințat de cetățeni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015.

Pe această bază, Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea formării cât mai rapide a unui guvern capabil să pună în aplicare, în mod coerent și consecvent, un program construit pe asigurarea stabilității Republicii Moldova, remedierea dificultăților socio-economice curente și avansarea pe traseul european, în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Stabilitatea și continuitatea sunt condiții esențiale pentru parcurgerea proceselor necesare de reformă și avansarea proiectelor complexe de cooperare și de asistență derulate de România în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor acesteia”.

ACTUALIZARE 13:45 Moțiunea de cenzură a trecut, guvernul lui Valeriu Streleț a fost demis, cu votul a 65 de deputați. Pentru adoptarea moțiunii de cenzură era nevoie de 51 de voturi. Democrații, membri ai coaliției guvernamentale, au votat alături de comuniști și socialiști.

Liberalii și deputații din grupul fostului premier Iurie Leancă s-au abținut de la vot, în timp ce liberal-democrații au votat împotrivă.

Pentru demiterea Guvernului și-au dat votul 24 de deputați socialiști, 21 de comuniști, dar și deputații democrați - 19. Dacă facem un  simplu calcul vedem că în total sunt 64 de voturi. Și asta în timp ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că pentru demisia Guvernului au votat 65 de deputați. Întrebarea este cine este cel de-al 65-lea deputat? scrie unimedia.md.

Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru.  Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. Respingerea Guvernului de către Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de către preşedintele ţării, explică unimedia.md.

În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate. 

Este cel de-al treilea prim-ministru demis prin moțiune de cenzură, după Ion Sturza în 1999 și Vlad Filat în 2013. Totodată, Guvernul Streleț rămâne în istorie ca executivul cu cel mai scurt mandat, fiind demis la puțin peste 90 de zile, scrie agora.md


ACTUALIZARE 13:30 Partidul Democrat, care face parte din coaliția guvernamentală, a anunțat că susține moțiunea de cenzură, anunță publika.md. În aceste condiții, este foarte probabil ca executivul condus de Valeriu Streleț să primească un vot de neîncredere. Chișinăul va rămâne astfel fără guvern, după nici trei luni de la învestirea actualului executiv.

ACTUALIZARE 11:17 Fostul președinte Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, îl întreabă pe Valeriu Streleț, de la tribuna Parlamentului: „Dvs. și Filat și Victor Ponta cu ce scop ați procurat două mii de hectare de pământ în Odessa?”, scrie unimedia.md.

„Dvs împreunăcu doi parteneri, Filat și un oarecare Victor Ponta, cu ce scop ați cumpărat peste 2000 de ha de pământ în orașul Odessa? Ce puteți spune despre compania Cristal Nord din Otaci?”, a întrebat retoric Vladimir Voronin.

„Dacă ceva visați noaptea, nu spuneți în plenul Parlamentului, pentru că nu e o chestie bună. Nu am alte averi care să nu fie incluse în declarația de venit. Am o singură companie pe care am fondat-o și din administrația căreia m-am retras din 2009 când mi s-a validat mandatul de deputat. Vă rog foarte atent. Pe doi deja i-am acționat în judecată. Nu o să ezit nici în alte cazuri”, a replicat Valeriu Streleț, citat de agora.md (video, aici).

ACTUALIZARE 10:15  Ședința Parlamentului a început. În sală sunt 98 de deputați. Premierul Valeriu Streleț își prezintă bilanțul. El se află în fruntea executivului de la Chișinău de doar trei luni.

ACTUALIZARE 9:42 Premierul Valeriu Streleț a anunțat că nu va demisiona.

„Nu îmi voi prezenta demisia din proprie inițiativă, din motive care sunt evidente. O eventuală demisie mă lipsește de dreptul de a ne apăra pozițiile în fața Parlamentului. O să merg în fața deputaților, o să prezint raportul de activitate și o să las la latitudinea colegilor din PD să decidă dacă vor să demită un guvern pro-european pe care tot ei l-au investit”, a declarat Valeriu Streleț. 

Practic, în felul acesta, el a aruncat mingea în tabăra democraților. În cazul în care aceștia ar vota moțiunea de cenzură, ar putea fi acuzați că au contribuit la ruperea coaliției proeuropene.

ACTUALIZARE 9:15 Zeci de polițiști sunt aliniați deja în fața clădirii Guvernului, dar şi în jurul clădirii Parlamentului. Premierul Valeriu Streleţ urmează să țină o conferință de presă la ora 9:40 în care va anunța dacă demisionează.

FOTO: agora.md


Criza politică de la Chișinău a reizbucnit odată cu arestarea fostului premier, liberal-democratul Vlad Filat în dosarul legat de dispariția unui miliard de dolari din conturile a trei bănci moldovenești, dintre care una de stat. Imediat, socialiștii și comuniștii, aflați în opoziție, au depus o moțiune de cenzură. Semnatarii moţiunii de cenzură îl acuză pe premierul Valeriu Streleţ că l-ar apăra pe fostul său şef de partid şi premier, Vlad Filat, învinuit de corupţie.

Partidul Socialiştilor a anunțat că, joi dimineață, va organiza un marş şi o demonstrație de protest în fața Parlamentului.

Din coaliția de guvernare de la Chișinău - considerată prooccidentală - fac parte trei partide: Partidul Democrat, condus de Marian Lupu (fost membru al Partidului Comuniștilor înainte de 2009), Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu și Partidul Liberal-Democrat, din care provine premierul Valeriu Streleț și care trece printr-o criză odată cu arestarea liderului său, fostul premier Vlad Filat.

Parlamentul de la Chișinău are 101 membri, iar pentru ca moțiunea de cenzură să treacă ar fi nevoie de 51 de voturi. Actuala coaliție guvernamentală dispune de 50 de mandate în Parlament. Moțiunea de cenzură a socialiștilor și comuniștilor a fost semnată de 42 de deputați. Șansa coaliției guvernamentale pentru a supraviețui este să atragă voturile deputaților independenți și a celor înscriși în partidul înființat de fostul premier Iurie Leancă (trei deputați din partidul PPEM). Acesta a părăsit Partidul Liberal-Democrat, intrând în conflict deschis cu liderul Vlad Filat. Iurie Leancă a declarat că nu susține moțiunea de cenzură, dar se va abține de la vot.

Miercuri seara, democraţii lui Marian Lupu i-au cerut premierului Valeriu Streleţ să-şi dea demisia de bunăvoie, joi, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură a opoziţiei socialiste şi comuniste.  Anunţul a fost făcut de liderul acestei formaţiuni, Marian Lupu, după o întrunire a consiliului coaliției. 

„Propunerea a fost ca domnia sa, reieşind din oportunitatea politică, să-şi dea demisia şi respectiv pe această cale să formeze premisele necesare de reclădire imediată, cred că 10 zile sunt suficiente. Noi niciodată nu vom forma coaliţii cu partide de extremă stânga şi niciodată nu vom constribui la deturnarea parcursului european", a declarat liderul democrat, Marian Lupu, citat de publika.md.

Democrații au declarat că, deocamdată, nu au decis dacă vor vota pentru demiterea Guvernului, urmând să anunțe joi dimineață cum votează.

„Totuși, avem mari semne de întrebare ce ține de credibilitatea actualului Guvern. Dacă vom vota moțiunea de cenzură, va fi doar din lipsa de încredere”, a declarat  președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, după ședința biroului executiv politic al Partidului Democrat, relatează agora.md.

Reprezentanții PD s-au arătat nemulțumiți de acțiunile lui Valeriu Streleț. „După 15 octombrie, Valeriu Streleț nu a acționat ca premier, pentru rezolvarea problemelor Guvernului. El a devenit un apărător al președintelui PLDM”, a declarat Marian Lupu. El s-a arătat nemulțumit și de susținerea revendicărilor Platformei Civice DA, precum și a solicitării demisiei procurorului general și a directorului CNA (echivalentul DNA-ului românesc - n.r.).

Liberalii lui Mihai Ghimpu au reiterat că nu vor susține moțiunea de demitere a Executivului.

În ceea ce-l privește pe premierul Valeriu Streleț, acesta a spus că va anunța joi, înainte de moțiune, dacă demisionează sau nu.

Coaliția a discutat şi despre necesitatea creării unei noi majorităţi parlamentare proeuropene. Valeriu Streleţ a declarat că PLDM nu este împotriva cooptării la guvernare a deputaţilor din grupul Leancă. Până acum, liberal-democraţii se opuneau acestei idei.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015. Atunci și-au dat votul 52 de deputaţi din PLDM, PD și PL. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...