Jean-Marc Ayrault (Foto: AFP/Mediafax)
Manuel Valls urmează să fie desemnat prim-ministru al Franţei, în locul lui Jean-Marc Ayrault, anunţă surse oficiale. Decizia a fost luată după ce Jean-Marc Ayrault a demisionat, ca urmare a înfrângerii suferite de socialişti în alegerile locale.
Preşedintele Francois Hollande a comunicat că se va adresa naţiunii la ora 20.00 (21.00, ora României).
Manuel Valls (Foto: AFP/Mediafax)
Născut la Barcelona şi devenit cetăţean francez la vârsta de 20 de ani, actualul ministru de Interne, Manuel Valls, în vârstă de 51 de ani, este preferat de francezi pentru a ocupa funcţia de prim-ministru, notează AFP, citat de Mediafax.
Manuel Valls, România și Schengen
În toamna anului trecut, când autorităţile franceze au lansat o campanie media în toata regula anunțând pe toate canalele că resping aderarea României la Schengen şi leagă acest proces de problema romilor, Manuel Valls a fost una dintre vocile cel mai bine auzite în acest dosar.
De altfel, dezbaterea aprinsă pe tema acceptării României şi Bulgariei în Schengen a reizbucnit, în septembrie anul trecut, după ce ministrul de Interne a declarat că imigranţii romi nu pot fi integraţi şi trebuie trimişi în ţările de origine, iar această problemă va fi luată în considerare în procesul de extindere a spaţiului de liberă circulaţie. Președintele Hollande și-a asumat, de altfel, poziția ministrului de Interne.
Pentru prima dată de la alegerea sa triumfătoare, în urmă cu doi ani, președintele socialist al Franței suferă un eșec răsunător, odată cu înfrângerea categorică a socialiștilor la alegerile locale.
Dreapta s-a situat pe primul loc în preferințele electoratului, obținând 45,91 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale. Stânga are 40,57 la sută din sufragii, în timp ce extrema-dreaptă a totalizat 6,84 la sută.
Sunt rezultate care arată o creștere puternică a dreptei, care a câștigat zeci de primării în mai multe dintre „bastioanele” Partidului Socialist.
În ceea ce privește extrema-dreaptă a lui Marine Le Pen, este cel mai bun rezultat din istoria sa – are 15 primari. Extrema-dreaptă nu a reușit, totuși, să câștige capitala mondială a teatrului, Avignon, care a revenit socialiștilor. Directorul festivalului internațional de teatru care se ține în fiecare an în acest oraș amenințase că îl va muta, dacă va câștiga extrema-dreaptă.
Stânga a pierdut 155 de orașe cu peste 9.000 de locuitori, potrivit datelor încă provizorii.
Opoziția de dreapta, UMP, condusă de Jean-François Copé, i-a îndepărtat pe primarii socialiști de la conducerea unor orașe mari precum Toulouse, în sud-vest, Belfort, în est, sau Limoges (centru), care erau de un secol fiefuri ale stângii.
Singura satisfacție adevărată pentru stânga este Parisul, unde socialiștii păstrează primăria grație victoriei lui Anne Hidalgo, prima femeie care va conduce capitala Franței.
Ca și la primul tur al alegerilor, absenteismul a fost masiv – în jur de 37,3% dintre alegători au stat acasă.