Guvernul francez a convins Parlamentul European să-și extindă prezența la Strasbourg. Decizia de a închiria o nouă clădire, contestată

Data publicării:
osmose
Clădirea „Osmose” de lângă sediul istoric al Parlamentului European din Strasbourg. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European a aprobat miercuri închirierea unei noi clădiri în apropierea sediului său din Strasbourg, pe care Franţa i-a propus să o închirieze la un preţ preferenţial cu speranţa de a ancora această instituţie pe teritoriul său, relatează AFP, preluată de Agerpres. 

Proiectul, contestat de eurodeputaţi în special de social-democraţi din grupul (S&D), necesita aprobarea din partea Comisiei pentru probleme bugetare, care l-a aprobat cu o largă majoritate (26 de voturi pentru, 11 împotrivă, trei abţineri). 

Capitală a Alsaciei, Strasbourg (estul Franţei) este sediul oficial al Parlamentului European, dar cea mai mare parte a activităţii parlamentare se desfăşoară de fapt la Bruxelles, iar oraşul nu găzduieşte decât sesiunile plenare, timp de patru zile în fiecare lună. 

Deplasările dus-întors ale europarlamentarilor constituie obiectul unor dezbateri de decenii între susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles şi apărătorii statutului de capitală europeană a Strasbourgului. 

Pentru a ancora mai mult instituţia pe teritoriul său, guvernul francez a propus Parlamentului European să-i închirieze un imobil de 15.000 de m2, în apropierea sediului său istoric, ceea ce i-ar permite să se extindă. 

Această clădire, denumită „Osmose” este nelocuită încă de la finalizarea sa în 2021. Parlamentul European şi guvernul francez s-au pus de acord pentru ca instituţia UE să o achiziţioneze, dar proiectul a rămas fără rezultat. 

Şefa guvernului francez Elisabeth Borne a propus atunci ca autorităţile franceze să cumpere ele însele clădirea şi să o închirieze Parlamentului European pentru preţul atractiv de circa 700.000 de euro pe an. 

„Mă bucur de decizia Parlamentului European de a-şi dezvolta prezenţa în Strasbourg cu clădirea «Osmose»”, a reacţionat ea pe Twitter miercuri după vot, apreciind că acest proiect „ameliorează condiţiile de muncă” ale eurodeputaţilor. 

„Adevărul este că noi nu avem nevoie de această clădire la Strasbourg. Ea nu este adaptată necesităţilor”, a criticat eurodeputatul leton Nils Usakovs, care a urmărit dosarul pentru grupul S&D. 

„Într-o vreme în care numeroşi cetăţeni europeni luptă pentru a face faţă consecinţelor inflaţiei, noi credem că banii contribuabililor trebuie să fie utilizaţi într-un mod prudent şi responsabil”, a adăugat el.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...