Grupul extremist „Patrioţi pentru Europa” dă în judecată Parlamentul European pentru că a fost exclus de la împărţirea posturilor

Data publicării:
Brussels, Belgium. 25th Jan, 2024. Members of European Parliament stand for a moment of silence during a plenary session ahead of Holocaust Remembrance Day at the European Parliament in Brussels, Belgium on January 25, 2023. Credit: ALEXANDROS MICHAILIDIS
Parlamentul European: Foto: Profimedia Images

Grupul politic suveranist „Patrioţi pentru Europa” a dat în judecată la Tribunalul General al Uniunii Europene instituţia Parlamentului European, după ce a fost exclus de la împărţirea posturilor cheie ale acestei instituţii în urma unui aranjament al grupurilor politice care au format o majoritate în legislativul european.

Grupurile politice progresiste pro-europene, respectiv popularii (PPE), socialiştii (S&D), liberalii (Renew) şi Verzii, ce au format o majoritate care a susţinut-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene, au format în paralel şi un „cordon sanitar” împotriva partidelor şi grupurilor politice de extremă dreapta naţionaliste şi eurosceptice.

Astfel, grupul nou creat „Patrioţi pentru Europa”, care este al treilea ca mărime în legislatura rezultată după alegerile europene din iunie, nu a obţinut niciun post relevant în Parlamentul European.

Conform algoritmului acestei instituţii privind împărţirea funcţiilor, respectivului grup i-ar fi revenit în comisii două posturi de preşedinte şi mai multe de vicepreşedinte, dar grupurile care au format majoritatea au aranjat împărţirea funcţiilor în aşa fel încât niciun eurodeputat de extremă dreapta să nu obţină vreun post de responsabilitate. Europarlamentarii grupului suveranist au fost de asemenea excluşi din rândul vicepreşedinţilor Parlamentului European.

Într-un comunicat emis marţi, grupul „Patrioţi pentru Europa” anunţă că a formulat împotriva Parlamentului European o plângere în care cere anularea deciziilor luate în iulie, când după alegerile europarlamentare au fost constituite comisiile specializate şi au fost alese conducerile acestora.

„Dorim ca rezultatele alegerilor desfăşurate democratic în statele membre să se reflecte în organele de conducere ale Parlamentului European fără nicio discriminare”, semnalează comunicatul în care noul grup politic acuză încălcarea regulilor de procedură ale Parlamentului European.

Plângerea înaintată Tribunalului General al Uniunii Europene a fost prezentată de eurodeputatul francez Jordan Bardella, lider al partidului „Adunarea Naţională” (Rassemblement National - RN), şi de eurodeputata ungară Kinga Gál, vicepreşedintă a grupului şi membră a partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piața financiară o ia la vale după atacul Iranului asupra Israelului: crește prețul petrolului, scad bursele...
Digi FM
Valentina Pelinel și Cristi Borcea, 6 ani de la nuntă. Ea era model internațional și avea apartament la New...
Pro FM
Lady Gaga susține că viața ei s-a schimbat complet de când l-a cunoscut pe Michael Polanski: „Este cel mai...
Film Now
Zoe Saldana, seducătoare într-o rochie roșie cu decolteu foarte adânc. Rolul care i-ar putea aduce Oscarul
Adevarul
Greșeala comună legată de suplimente alimentare care duce la un efect secundar foarte jenant. Avertismentul...
Newsweek
Ce pensie trebuie să ai că să poți primi gratuități de mii de lei? 800.000 pensionari pot beneficia
Digi FM
Scenă șocantă la metrou: „Ce, nu mai am voie să îmi bat nevasta?”
Digi World
Cu ce să speli fructele și legumele eficient, ieftin și simplu, pentru a elimina pesticidele, bacteriile sau...
Digi Animal World
Ce a găsit un bărbat când se pregătea să-și spele rufele: „Era în haine, am rămas traumatizat”
Film Now
Halle Berry, selfie în care apare topless, acoperită doar cu un braț. 58 de ani în buletin, cu decenii mai...
UTV
Angelina Jolie a fost insotita de trei dintre cei sase copii ai sai la Festivalul de Film de la New York...