Cele 27 de milioane de euro obţinute la Londra dintr-o singură vânzare le-au dat mari speranţe oficialilor eleni, pentru că au depăşit cu mult aşteptările guvernului de la Atena. Alte trei proprietăţi, din Nicosia, Belgrad şi Bruxelles, au adus la buget 13,54 milioane de euro. Ministrul de Externe grec a spus că vânzarea proprietăţilor statului trebuie să ajute la finanţarea datoriei ţării.
„Sunt câteva active de care nu avem realmente nevoie. Şi în toţi aceşti ani s-au acumulat mari proprietăţi. Este momentul ca valoarea lor să ajute la efotul nostru de a ieşi din criză”, a declarat Dimitris Avramopoulos, ministrul grec de Externe.
Diplomatul grec nu a spus însă dacă guvernul de la Atena are aceeaşi intenţie cu imobilul care găzduieşte misiunea diplomatică de la Bucureşti. A dat doar de înţeles că vânzările proprietăţilor din afara Greciei vor continua.
„Trebuia să renunţăm la anumite proprietăţi mai devreme. O facem acum, la presiunea crizei”, a explicat Avramopoulos.
Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea ambasada Greciei la Bucureşti este monument istoric, situat în zona 0 a Capitalei. Acolo, preţul pe metru pătrat este de aproximativ o mie de euro.
„S-ar încadra undeva la un milion şi jumătate la momentul de faţă”, a estimat Florin Caleţaru, consultant imobiliar.
Alte două proprietăţi similare ale Greciei scoase la vânzare nu au primit oferte, însă vor fi repuse pe piaţă în două săptămâni. Statul elen a fost nevoit să adopte măsuri dure de austeritate, printre care şi privatizări masive, pentru eficientizarea economiei şi reducerea datoriei enorme a ţării, care anul trecut ajunsese la 327 de miliarde de euro.