Grecia, departe de haosul ei obișnuit, devine un model de gestionare a epidemiei de Covid-19

Data actualizării: Data publicării:
Insula Santorini din Grecia, o destinație turistică celebră
Foto: Guliver / GettyImages

Reacţia autorităţilor greceşti în faţa ameninţării noului coronavirus este una dintre cele mai eficiente din Europa, deşi Grecia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din deceniul trecut şi disciplina nu este una dintre trăsăturile cetăţenilor ei, comentează joi agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Văzând ce se întâmplă în ţări precum Italia sau Spania şi cunoscând lipsurile sistemului lor sanitar, grecii au respectat măsurile de izolare, astfel că Grecia a reuşit să pună epidemia sub control. De asemenea, guvernul a adoptat prompt măsuri de prevenire, inclusiv închiderea tuturor magazinelor cu amănuntul (cu excepţia farmaciilor, supermarketurilor şi benzinăriilor) şi au fost anulate toate evenimentele religioase, în pofida reticenţei faţă de această măsură a influentei Biserici Ortodoxe înaintea Paştelui.

Pe de altă parte, „sosirea mai tardivă a virusului se datorează probabil faptului că Grecia are mai puţine zboruri internaţionale decât Italia sau Spania”, explică epidemiologul grec Takis Panayiotopoulos. „Observând ce se întâmplă în Italia, aceasta ne-a permis să avem o imagine asupra epidemiei în Europa şi am putut să acţionăm rapid”, a mai menţionează acesta.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Atena, Grecia are un număr relativ redus de cazuri de COVID-19 şi de decese provocate de această boală, respectiv 2.192 de cazuri şi 102 decese, la o populaţie de circa 11 milioane de locuitori. Dintre ţările UE, numai Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au un număr mai mic de persoane infectate raportat la populaţia totală.

Măsuri luate din vreme

La 11 martie, când Grecia nu avea încă niciun deces şi cazurile de coronavirus erau sub o sută, guvernul a închis şcolile şi universităţile. Două zile mai târziu, odată cu primul deces, s-a dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar începând cu 24 martie a intrat în vigoare izolarea totală a populaţiei, fiind permise deplasările doar pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la medic sau a face sport.

Au fost luate şi măsuri de pregătire a sistemului sanitar şi centrele medicale private au fost obligate să-şi cedeze paturile de terapie intensivă către sistemul public. La începutul crizei, în spitalele greceşti erau 565 de locuri în secţiile de terapie intensivă, număr ajuns acum la 997.

Biserici închise de Paște într-o țară cu profunde tradiții religioase

Pentru sărbătorile pascale, bisericile vor rămâne închise şi slujbele se vor desfăşura fără public, fiind de asemenea interzise vizitele la rude sau prieteni în această perioadă.

În Grecia, Lumina sfântă de la Ierusalim va ajunge în condiții foarte stricte și în lipsa ceremonialului fastuos. Oamenii nu vor avea posibilitatea să o primească la fel cum s-a întâmplat în anii trecuți, din cauza restricțiilor de circulație. Începând de astăzi, amenzile s-au dublat pentru cei care nu respectă izolarea. Dacă nu poți justifica ieșirea din casă, în Grecia amenda este de 300 de euro și politia îți ia plăcuțele mașinii pe loc. 

Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi în Grecia pe durata weekendului de celebrare a Paştelui ortodox pentru a evita ca, în plină pandemie de COVID-19, grecii să plece la rudele lor la ţară, conform tradiţiei.

Turismul, marele sacrificiu al Greciei

Autorităţile sunt, de asemenea, precaute cu privire la momentul revenirii la normalitate, deşi analiştii avertizează că impactul economic al măsurilor de izolare va fi dureros, în special o creştere a ratei şomajului, care oricum era destul de ridicată, de 16,8% anul trecut.

Guvernul a adoptat un pachet financiar de susţinere a economiei în valoare de 14 miliarde de euro şi un ajutor de 800 de euro lunar pentru cei aflaţi în şomaj temporar.

Marea provocare economică rămâne însă turismul, coloana vertebrală a economiei greceşti, care asigură circa 30% din PIB. Deocamdată, nu sunt soluţii pentru acest sector şi nici nu se ştie dacă anul acesta va mai exista un sezon de vară, fie şi unul mai tardiv.

Citiți și: 12 lecții de la guvernele care au reușit să gestioneze cel mai bine epidemia de coronavirus

Lecția Coreei de Sud: „Suntem foarte prudenți, pentru a preveni un al doilea val. Tratăm fiecare zi ca pe un fel de stare de război”

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri