Grecia, amenințată că este dată afară din Schengen

Data publicării:
Migranti ajung pe insula Lesbos Grecia GettyImages-493613558

Suspendarea Tratatului Schengen este una dintre ipotezele luate în calcul de miniştrii de Interne ai statelor membre. Tratatul pentru funcţionarea spaţiului de liberă circulaţie prevede că, în cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care stabileşte posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani.

„Acum depinde de statele membre să hotărască. Pe de altă parte, pentru a menţine şi asigura libertatea de mişcare în zona Schengen, este evident că trebuie să avem o grijă mai mare de frontierele noastre externe”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie.

Tot la Amsterdam sunt discuţii şi despre o eventuală excludere a Greciei din Schengen, după ce Austria a acuzat statul elen că nu a fost capabil să îşi securizeze frontierele în faţa valului de imigranţi. Au şi argumente în acest sens. Peste 850.000 de refugiaţi au ajuns pe mare în Grecia, doar anul trecut.

„Cred că dacă devine clar că nu este capabilă (Grecia, n.r.) să protejeze graniţele externe, adică graniţa greco-turcă, atunci graniţa externă a Schengen se va muta spre Europa Centrală. Se impune ca Grecia să îşi consolideze resursele cât mai repede posibil şi să accepte ajutor”, a declarat Johanna Mikl Leitner, ministrul austriac de Interne.

Atena susţine că nu poate face faţă valului de imigranţi clandestini în condiţiile în care, zilnic, între 2.000 şi 3.000 de refugiaţi continuă să intre zilnic în ţară, venind dinspre Turcia.

Opt state au reintrodus deja controale temporare la frontiere. Vorbim despre Germania, Austria, Slovacia, Olanda, Suedia, Danemarca şi Norvegia. Și Franța a reinstituit aceste controale, dar ca urmare a atentatelor de la Paris din luna noiembrie.

Restricţiile au intrat în vigoare deşi se dovedesc costisitoare pentru bugetele statelor. De exemplu, Compania de cale ferată din Danemarca pierde zilnic 130.000 de euro după ce a impus controale la graniţa cu Suedia.

Spaţiul de liberă circulaţie a fost pus la grea încercare anul trecut şi la începutul acestui an după ce peste un milion şi trei sute de mii de extracomunitari au reuşit să pătrundă pe bătrânul continent anul trecut. Cei mai mulţi dintre aceştia îşi doresc să ajungă în state din nordul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Cea mai rea veste de la Casa de Pensii. „Lucrăm, dar nu facem plăți”. 2.500.000 pensionari, afectați
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025