Germania a reuşit să livreze cu întârziere armele pentru kurzii din Irak aflaţi sub ameninţarea Statului Islamic. Drept răspuns, jurnaliștii de la AFP au început să investigheze hibele armatelor din UE. Germania a ajuns cu greu la destinaţie fiindcă avioanele folosite sunt învechite, pline de defecte şi nesigure.
Şeful statului major al armatei germane a dezvăluit adevarata amploare a fenomenului. Din 100 de aparate Eurofighter, mai bine de jumătate sunt în reparaţii. Aproape două treimi din avioanele de vânătoare Tornado şi Tiger nu pot decola fiindcă au nevoie de lucrări de întreţinere.
Potrivit institutului RUSI, situaţia e gravă şi în alte ţări din Vest. Doar 15% din elicopterele italienilor sunt operaţionale, iar în Marea Britanie, din aproape 110 avioane de luptă se pot folosi numai 40.
Un raport al Curţii de Conturi franceze arată că doar 40% din aeronavele armatei sunt disponibile, faţă de 60% în 2008. Iar golul are implicaţii mari în pregătirea piloţilor. Practic nu pot atinge numărul de ore de zbor necesare pentru a fi agreaţi de NATO.
Iar lista cu nevoi nu se termină aici. Numai jumătate dintre transportoarele amfibii ale Franţei pot fi folosite şi lipsuri mari sunt şi la tancuri. Francezilor le lipsesc resurse fiindcă le-au redirecţionat. Aproape 6.000 de soldaţi sunt implicaţi în intervenţii militare în Africa şi cu ei au fost trimise şi o mare parte din echipamentele de război.
Chiar din prima zi a mandatului, noul secretar general a NATO a declarat că în multe ţări există deficienţe mari şi că sunt necesare investiţii serioase în forţele armate. Organizaţia pledează de mult timp pentru alocarea a cel puţin 2% din PIB-ul membrilor pentru apărare. Planul e ca 20% din sumă sa fie direcţionată către modernizarea armatelor proprii. Doar patru ţări din 28 respectau regula în 2013.
La un anumit nivel, situaţia a fost pur conjuncturală. După 2008, priorităţile au fost altele. S-au tăiat bugete, iar banii rămaşi au mers către alte zone. Pur şi simplu ameninţările Europei au fost economice, nu militare.
În acelaşi timp, Rusia a trimis din ce în ce mai mulţi bani către armată. Tehnologia învechită a fost schimbată adeseori cu ajutorul fabricilor de armament din Vest, în special din Franţa şi Germania. În 2011, Rusia a semnat cu Germania un contract în valoare de 120 de milioane de euro pentru a construi armatei ruse una dintre cele mai moderne baze de antrenament din lume. Înţelegerea a fost îngheţată ca urmare a conflictului din Crimeea. Tot atunci au fost oprite şi livrări de armament în valoare de 5 milioane de euro.
Pentru anul viitor, ruşii şi-au făcut buget de război, cu 20% mai mare decât în 2013. În trei ani vor să crească cheltuielile cu apărarea cu 85% faţă de 2012.
La rectificare, România a rupt puţin pentru armată, numai 30 de milioane de euro, un sfert din cât investeau ruşii în baza de antrenament ultramodernă.