„Gherilele urbane” de lângă Paris. Unde locuiesc tinerii cei mai expuși racolării de către jihadiști

Data publicării:
harta paris

Suburbiile din jurul Parisului - Saint-Denis, Saint-Ouen şi Aubervilliers - sunt cele mai periculoase trei zone din întreaga Franţă.

Saint-Denis, Saint-Ouen și Aubervilliers ocupă primele trei poziții în ceea ce priveşte rata criminalităţii pe teritoriul francez. Cu toate acestea, pericolul terorist poate proveni de oriunde. În 2005, în parcul Buttes-Chaumont, autorităţile franceze au reuşit să înlăture o celulă teroristă ce îşi ţinea întrunirile şi își forma adepţii chiar aici. După acest episod, parcul a redevenit o zonă sigură populată de oameni de toate vârstele.

Aceste periferii au mai multe caracteristici care le transformă în aşa-numite „zone-problemă”: o populaţie formată mai ales din imigranţi, o rată catastrofală a şomajului, trafic de droguri şi economie subterană.

Aflat în nordul capitalei Franței, Saint-Denis numără aproximativ 108.000 de locuitori, dintre care 40.000 de imigranţi.

De această situaţie din Saint-Denis sunt conştienţi şi locuitorii din Paris care recunosc că o parte dintre aceşti imigranţi au fost marginalizaţi.

Este o populaţie prost integrată în Franţa, ceea ce explică modul lor prost de a trăi, dificultăţile pe care le întâmpină şi excesele pe care le fac”, spune un bărbat.

„Noi i-am impiedicat să trăiască în centru, i-am împins puţin căte puţin spre periferii. Dacă i-am fi lăsat să îşi găsească locuinţe ca toată lumea, poate ar fi fost altfel”, adaugă o femeie.

După Saint Denis, Saint-Ouen este o altă suburbie dominată de minorităţi care a intrat în vizorul poliţie.

Cu o populaţie de 47.500 de locuitori, Saint-Ouen reprezintă al doilea oraş în ceea ce priveşte gradul de periculozitate din Franţa.

După atacul de la Charlie Hebdo şi ridicarea nivelului de alertă în Franţa, mii de poliţişti patrulează pe străzile din cele trei oraşe-satelit ale Parisului. Trupe ale armatei păzesc sinagogi sau biserici, edificii importante, primării sau alte clădiri ale administraţiei publice.

Atentatele care au avut loc în Franța la debutul lunii ianuarie au readus în discuție problema imigranților din Hexagon. Franţa a fost unul din primele state europene ce a primit imigranţi. Începând cu 1960 a existat o afluenţă masivă de străini, predominând cei ajunşi din fostele colonii franceze, veniţi în căutarea unei vieţi mai bune. În acest moment, în Franţa trăiesc peste 6 milioane de imigranţi.

În ultimii zece ani, tinerii din cele trei cartiere defavorizate au provocat adevărate răscoale. Cele mai grave au avut loc în 2005, când bandele dezlănţuite au incendiat zeci de case şi maşini şi au vandalizat magazine. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...