„Gherilele urbane” de lângă Paris. Unde locuiesc tinerii cei mai expuși racolării de către jihadiști

Data publicării:
harta paris

Suburbiile din jurul Parisului - Saint-Denis, Saint-Ouen şi Aubervilliers - sunt cele mai periculoase trei zone din întreaga Franţă.

Saint-Denis, Saint-Ouen și Aubervilliers ocupă primele trei poziții în ceea ce priveşte rata criminalităţii pe teritoriul francez. Cu toate acestea, pericolul terorist poate proveni de oriunde. În 2005, în parcul Buttes-Chaumont, autorităţile franceze au reuşit să înlăture o celulă teroristă ce îşi ţinea întrunirile şi își forma adepţii chiar aici. După acest episod, parcul a redevenit o zonă sigură populată de oameni de toate vârstele.

Aceste periferii au mai multe caracteristici care le transformă în aşa-numite „zone-problemă”: o populaţie formată mai ales din imigranţi, o rată catastrofală a şomajului, trafic de droguri şi economie subterană.

Aflat în nordul capitalei Franței, Saint-Denis numără aproximativ 108.000 de locuitori, dintre care 40.000 de imigranţi.

De această situaţie din Saint-Denis sunt conştienţi şi locuitorii din Paris care recunosc că o parte dintre aceşti imigranţi au fost marginalizaţi.

Este o populaţie prost integrată în Franţa, ceea ce explică modul lor prost de a trăi, dificultăţile pe care le întâmpină şi excesele pe care le fac”, spune un bărbat.

„Noi i-am impiedicat să trăiască în centru, i-am împins puţin căte puţin spre periferii. Dacă i-am fi lăsat să îşi găsească locuinţe ca toată lumea, poate ar fi fost altfel”, adaugă o femeie.

După Saint Denis, Saint-Ouen este o altă suburbie dominată de minorităţi care a intrat în vizorul poliţie.

Cu o populaţie de 47.500 de locuitori, Saint-Ouen reprezintă al doilea oraş în ceea ce priveşte gradul de periculozitate din Franţa.

După atacul de la Charlie Hebdo şi ridicarea nivelului de alertă în Franţa, mii de poliţişti patrulează pe străzile din cele trei oraşe-satelit ale Parisului. Trupe ale armatei păzesc sinagogi sau biserici, edificii importante, primării sau alte clădiri ale administraţiei publice.

Atentatele care au avut loc în Franța la debutul lunii ianuarie au readus în discuție problema imigranților din Hexagon. Franţa a fost unul din primele state europene ce a primit imigranţi. Începând cu 1960 a existat o afluenţă masivă de străini, predominând cei ajunşi din fostele colonii franceze, veniţi în căutarea unei vieţi mai bune. În acest moment, în Franţa trăiesc peste 6 milioane de imigranţi.

În ultimii zece ani, tinerii din cele trei cartiere defavorizate au provocat adevărate răscoale. Cele mai grave au avut loc în 2005, când bandele dezlănţuite au incendiat zeci de case şi maşini şi au vandalizat magazine. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...