Germania | Schulz propune majorarea impozitelor pentru bogați
Data publicării:
Liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Martin Schulz, a prezentat luni propunerile fiscale ale formațiunii sale înaintea alegerilor federale din septembrie, accentul fiind pus pe majorarea impozitelor pentru cei bogați și relaxarea poverii fiscale pentru persoanele cu venituri mici și medii, informează Agerpres.
Martin Schulz vizează postul de cancelar, dar partidul său înregistrează pierderi în sondaje după creșterea consemnată imediat după desemnarea sa în fruntea SPD, în ianuarie.
SPD intenționează ca, prin aceste propuneri, să așeze justiția socială în centrul campaniei sale, dar votanții par mai preocupați de securitatea națională și de integrarea refugiaților, sondajele plasându-i detașat în frunte pe conservatorii cancelarului Angela Merkel, la distanță de peste 10 procente.
Potrivit liderului SPD, planul partidului său înseamnă că familiile cu venituri mici și medii vor plăti impozite totale cu 15 miliarde de euro mai puțin în fiecare an.
''Vom reduce povara fiscală pentru veniturile mici și medii și vom sprijini familiile'', a declarat Schulz în fața jurnaliștilor. ''Propunerea noastră este bună nu doar pentru Germania, ci și pentru Europa'', a adăugat liderul social-democrat, apreciind că planul va contribui la stimularea cererii interne și la absorbirea mai multor importuri din alte țări europene.
Potrivit lui Martin Schulz, SPD își propune să crească impozitul maxim pe venit de la 42% la 45%, ridicând în același timp pragul de la care acesta se va aplica la 76.000 de euro, de la 54.000 de euro.
Social-democrații mai doresc și înlocuirea impozitului unic cu reținere la sursă pe câștigurile de capital cu un sistem în trepte, astfel încât veniturile din muncă și cele din capital să fie impozitate din nou în mod egal.
Introdus în 2009 de fostul ministru social-democrat de finanțe Peer Steinbrueck pentru a ajuta la combatarea evaziunii fiscale spre țări ca Elveția și Luxemburg, acest impozit este stabilit la nivelul de 25% din câștigurile de capital.
Martin Schulz a mai spus că SPD îi va excepta pe cei cu venituri mici și medii de la 'taxa de solidaritate' de 5,5% introdusă de Germania după reunificarea din 1990 pentru a susține landurile mai sărace din est, și care aduce anual peste 15 milioane de euro la buget.
În planul SDP mai intră și investiții de 30 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru infrastructura școlară și rutieră, a mai precizat Schulz.
Se așteaptă ca propunerile fiscale ale SPD să fie discutate și adoptate la congresul ce va avea loc duminică.