Germania înăspreşte politica privind migraţia. Ce prevede noul proiect de lege

Data publicării:
drapelul germaniei
Foto: GettyImages

Deputaţii germani au adoptat vineri un proiect de lege care înăspreşte şi mai mult politica de migraţie a ţării, în contextul creşterii în popularitate a extremei drepte, după mai multe atacuri mortale cu cuţite înregistrate în ultimele luni, relatează AFP, dpa şi Agerpres.

Textul prevede în special eliminarea ajutorului pentru solicitanţii de azil care au intrat prima dată într-o altă ţară a UE, expulzarea mai uşoară a refugiaţilor care au făcut uz de arme şi puteri suplimentare pentru forţele de ordine.

Refugiaţii care se întorc temporar în ţara de origine nu vor mai avea "ca regulă generală" protecţie în Germania, la fel şi cei care comit infracţiuni cu caracter antisemit sau homofob, potrivit textului adoptat.

Ministrul de interne, social-democrata Nancy Faeser, a trebuit totuşi să atenueze o măsură emblematică, sub presiunea aripii stângi a partidului său. O eliminare completă a ajutorului pentru solicitanţii de azil care au intrat într-o altă ţară din UE înainte de a ajunge în Germania va fi astfel posibilă numai dacă retrimiterea solicitanţilor de azil în respectiva ţară terţă "este posibilă legal şi efectiv"; este exclusă de asemenea în cazurile în care sunt implicaţi copii.

Coaliţia cancelarului Olaf Scholz şi-a prezentat proiectul în august, în urma unui triplu asasinat cu cuţitul comis de un sirian bănuit de legături cu organizaţia jihadistă Stat Islamic, în timpul unei sărbători în oraşul Solingen (vest).

În iunie, un alt atac cu cuţitul, atribuit unui afgan şi comis în timpul unui miting anti-islam la Mannheim (sud-vest), s-a soldat cu un mort, ofiţerul de poliţie care a intervenit.

Aceste tragedii au alimentat progresul la urne al partidului de extremă dreapta AfD, ostil migranţilor, care a câştigat pentru prima dată alegerile regionale în septembrie şi a obţinut scoruri istorice ridicate în alte două regiuni.

Proiectul de lege adoptat de deputaţii din Bundestag urma să fie validat mai târziu vineri şi de camera superioară a parlamentului, Bundesrat, înainte de a intra în vigoare.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri