Klaus Iohannis: Am propus formarea unei agenții anti-terorism

Data actualizării: Data publicării:
iohannis merkel presidency4
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după o întâlnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, premierul Belgiei și premierul Luxemburgului, că a propus ca măsură concretă pentru întârirea securității europenilor formarea unei agenții europene de combatere a terorismului.

 „Dacă vorbim despre o temă care este o temă centrală în toate dezbaterile naţionale, europene, şi vorbesc aici despre securitate, trebuie să vedem cele două aspecte – securitatea externă, şi aici vorbim despre întărirea controlului la graniţele exterioare ale Uniunii, şi despre securitatea internă, în special, sigur, prevenirea actelor de terorism, şi din păcate am avut prea multe astfel de acte. În cadrul întâlnirilor, am propus ca şi o măsură concretă, deocamdată este o propunere şi vom vedea cum va fi ea transpusă în practică, crearea unei agenţii europene de combaterea terorismului. Ar fi o măsură foarte concretă, care ar înlocui multiplele entități care se ocupă acum cu prevenirea actelor teroriste şi cred că ar putea realmente să crească nu numai securitatea propriu-zisă, ci şi sentimentul securităţii în interiorul Europei”, a declarat președintele României. 

Șeful statului a făcut apel la unitate în fața crizelor cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar a vorbit despre relansarea proiectului european și debirocratizarea Uniunii. 

„Este, evident, nevoie de o relansare a proiectului european. Avem nevoie de o Uniune mai puternică, mai flexibilă sau, dacă vreți, foarte condensat, o Uniune mai bună. Trebuie să fim ca și Uniune capabili să răspundem solicitărilor de bază. Pe oricine întrebăm ce așteaptă de la Uniunea Europeană, în fond, o să ne răspundă că așteaptă prosperitate și securitate. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le livreze Uniunea. Pentru asta, e nevoie de soluții inovatoare, este nevoie de o Uniune puternică și performantă, este nevoie de viziune pentru viitor, în același timp cu rezultate palpabile, soluții practice. Am pledat pentru soluții comune în toate conjuncturile, începând de la Brexit, la criza migrației, la criza economică, la chestiunea suveranității, toate aceste lucruri trebuie rezolvate împreună. Trebuie să avem grijă să nu apară falii în Uniunea Europeană”, a spus președintele României. 

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a precizat, referitor la Brexit, că negocierile cu Marea Britanie nu trebuie să înceapă înainte de declanșarea articolului 50. 

„Legat de Brexit, am subliniat că este foarte important să nu se înceapă negocieri înainte de declanșarea articolului 50 și că aceste negocieri trebuie să se poarte de către Uniunea 27 cu Marea Britanie. Evident că Marea Britanie trebuie să rămână un partener important și pentru noi. Pentru mine, ca Președintele României, există acolo chestiuni specifice, care sunt importante și vor fi ca miezul negocierilor noastre - de exemplu, soarta românilor din Marea Britanie”, a spus Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis a atras atenția că pentru România integrarea în UE rămâne un obiectiv strategic național. 

„Pentru România, și am subliniat acest lucru, o Uniune puternică și o integrare mai profundă a României în Uniunea Europeană, rămâne obiectiv strategic național. Este foarte important să vedem ce s-a realizat deja în Uniunea Europeană prin Uniunea Europeană. Adevărul este că cetățenilor europeni, cetățenilor din țările care sunt în Uniunea Europeană, nu le-a mers niciodată așa de bine ca acum. În ansamblu, Uniunea Europeană a însemnat un progres imens pentru cetățenii Uniunii Europene și aceste lucruri trebuie spuse.

Pentru a putea continua, pentru a merge într-o dezvoltare pozitivă este nevoie, printre altele, și de o creștere a transparenței și creșterea legitimității instituțiilor europene. De foarte multe ori când vorbim cu cetățeni sau cu reprezentanți, de exemplu, ai administrației locale, ni se spune că nu se înțelege ce se întâmplă în instituțiile europene. De multe ori este acuzată birocrația excesivă. Toate aceste lucruri trebuie să le auzim și trebuie să acționăm pentru înlăturarea palierelor administrative, acolo unde acest lucru este posibil”, a conchis președintele României. 

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii europeni face parte dintr-o serie de consultări în pregătirea întâlnirii informale de la Bratislava, care va avea loc săptămâna viitoare. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri