Agenția Uniunii Europene pentru aplicarea legii, Frontex, își va asuma un rol mai mare în repatrierea migranților ale căror cereri de azil politic au fost respinse, conform EUObserver. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
„Nu putem avea o politică europeană pentru migrație și azil politic fără să avem și o procedură serioasă de repatriere”, a spus Schinas.
Agenția urmează să angajeze un nou director executiv care să se ocupe de operațiunile de repatriere. Decizia vine, însă, pe fondul unor relatări conform cărora agenția a fost complice în mișcări ilegale de migranți din Grecia. Conform unei investigații interne a Frontex, acuzațiile nu se susțin.
Luna viitoare, Frontex va lansa un proiect-pilot pentru deportarea și reintegrarea adecvată a migranților, conform noii strategii anunțate de Schinas. Prin acest proiect, urmează să fie formată o agenție de repatriere operațională până la mijlocul anului viitor.
Comisia Europeană spune că strategia de repatriere voluntară este mai ieftină, mai ușoară și mai rapidă. Dintre cei o jumătate de milion care au fost întorși înțările lor în 2019, în jur de o treime dintre cei care au plecat au făcut-o voluntar. Potrivit cifrelor Comisiei, returnările forţate costă 3.414 euro per persoană, comparativ cu 560 de euro în cazul celor voluntare.
Un comunicat, citat de Agerpres, arată că prin intermediul mandatului său consolidat, Frontex poate sprijini statele membre în toate etapele procesului de returnare voluntară şi de reintegrare, inclusiv în ceea ce priveşte consilierea premergătoare returnării, sprijinul ulterior sosirii şi monitorizarea eficacităţii asistenţei pentru reintegrare.
Noua strategie îşi propune să crească procentul de reveniri voluntare, prin crearea unui cadru european de consiliere.
Furnizarea de consiliere timpurie, personalizată şi eficace în materie de returnare, care să ţină seama de circumstanţele individuale, de nevoile copiilor şi ale grupurilor vulnerabile, precum şi de sprijinul după repatriere, îmbunătăţeşte şansele persoanelor returnate de a se reintegra cu succes şi în mod durabil în comunităţile din ţara lor de origine, subliniază Bruxelles-ul.
Comisia va asigura o utilizare mai coordonată a resurselor financiare care vor fi disponibile în cadrul diferitelor fonduri ale UE pentru a sprijini întregul proces de returnare voluntară şi de reintegrare, mai arată comunicatul executivului UE.
Editor : Adrian Dumitru