Iniţiatorul acestui proiect de lege spune că documentul se concentrează pe drepturile pacienţilor, în timp ce o lege anterioară, de acum zece ani, se axa mai mult pe responsabilităţile doctorilor. Potrivit proiectului de lege, pacienţii aflaţi în stadii terminale ale bolilor pot decide să fie sedaţi astfel încât să moară în câteva ore.
„De data aceasta, în loc să spunem că este datoria societăţii, prin intermediul medicilor, devine un drept al pacienţilor care spun: Am dreptul să nu sufăr. Este un drept şi o datorie de a nu suferi la finalul vieţii”, a declarat Jean Leonetti, membru al Parlamentului francez.
Totuşi, unii medici susţin că actuala legislaţie este corectă, pentru că doctorii reduc suferinţele bolnavilor, fără a-i aduce însă într-o stare de somnolenţă din care nu vor mai ieşi.
„Cred că actuala legislaţie ne permite să ne facem meseria cum trebuie. Acum, mă întreb cu privire la confuzia care se poate face dintre sedare şi durere şi cred că sedarea este doar un instrument medical, care ne permite să calmăm oamenii”, spune medicul Stephane Mercier.
De partea lor, susţinătorii eutanasierii asistate critică proiectul aflat pe masa parlamentarilor, pe motiv că e prea timid.
„Sigur că este o formă de eutanasie, dar este una indirectă care, pentru mine, este extrem de violentă şi de ipocrită. Vreau să spun că ei fac tot posibilul pentru a te face să mori, dar nu se poate şti momentul exact al morţii”, spune Jean-Luc Romero, preşedintele Asociaţiei „Dreptul de a muri”.
În lume sunt doar patru ţări care permit eutanasierea asistată a persoanelor aflate în stare critică. Este vorba despre Belgia, Luxemburg, Olanda şi Elveţia, la care se adaugă statele americane Oregon şi Washington.
Dezbaterea privind moralitatea eutanasierii fiinţelor umane este însă extrem de delicată. Recent, o fată din Chile a făcut apel la preşedintele acestei ţări pentru a autoriza medicii să-i facă o injecţie letală. Copila suferă de aproape opt ani de o boală care îi afectează toate organele vitale şi spune că nu mai poate trăi astfel.