Supliment de vitamina D, interzis în Franţa

Data actualizării: Data publicării:
mana bebelus2

Franţa ia măsuri pentru a suspenda vânzarea unui supliment de vitamina D, după moartea unui bebeluş care s-a sufocat la câteva ore după ce i-a fost administrat, relatează BBC News citat de News.ro.

mana bebelus2

Nou-născutul în vârstă de 10 zile a primit o doză de Uvesterol D, un medicament administrat pe scară largă copiilor din Hexagon sub vârsta de cinci ani pentru a evita deficienţa de vitamina D, după care a prezentat semne de sufocare. Două ore mai târziu a intrat în stop cardio-respirator şi a murit.

Potrivit Le Monde, una dintre probleme ar fi natura uleioasă a Uvesterol D, spre deosebire de cea lichidă a altor suplimente de acest fel, care poate provoca depuneri în gâtul nou-născuţilor.

O altă problemă este faptul că substanţa se administrează cu o pipetă din plastic. Dacă aceasta este băgată prea adânc în gura nou-născutului sau dacă acesta tocmai a fost hrănit, există riscul de sufocare.

Ştirea morţii nou-născutului nu a fost divulgată imediat de autorităţile sanitare franceze.

Agenţia franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) a avertizat că există o „legătură probabilă” între deces şi Uvesterol D, administrat cu pipeta, şi le-a recomandat părinţilor să folosească un alt supliment de vitamina D.

Ministrul Sănătăţii, Marisol Touraine, a subliniat că bebeluşii şi copiii nu sunt în pericol pentru că iau suplimente de vitamina D în general şi că „modul specific în care este administrat acest produs (Uvesterol D – n.r.) prezintă riscuri”.

ANSM a amintit, într-un comunicat, că în 2006 a impus măsuri pentru a reduce riscurile administrării de Uvesterol D. Autorităţile au atras atenţia şi că din 1990, când suplimentul a început să fie fabricat, până în decembrie 2016 nu s-a înregistrat niciun deces.

Pe de altă parte, cotidianul francez Le Monde afirmă că Uvesterol D se află de ani de zile în centrul unei controverse privind modul de administrare, în urma mai multor cazuri dovedite de accidente.

În 2006, Crinex, compania care produce medicamentul, a schimbat pipeta pentru a evita administrarea lichidului prea repede.

Apoi, în 2013, autorităţile au îndemnat părinţii să administreze suplimentul picătură cu picătură, înainte de masă, şi să se asigure că bebeluşul stă cu trunchiul uşor ridicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri