O manifestantă a fost ucisă sâmbătă în Savoia, la un baraj organizat de către „vestele galbene” ("gilets jaunes", în franceză), dar nedeclarat, lovită de o maşină a cărei şoferiţă a fost cuprinsă de panică, a anunţat ministrul francez de Interne Christophe Castaner, relatează News.ro.
Șoferița, care îşi ducea fiica la medic, a fost cuprinsă de panică, după ce manifestanţi au început să lovească cu palmele în maşina sa şi a intrat în ei, lovind o femeie, a precizat ministrul. În stare şoc, șoferița a fost plasată în arest preventiv.
Mişcarea „vestelor galbene” s-a mobilizat sâmbătă în întreaga Franţă, în cadrul a peste 1.000 de adunări, la care participau aproximativ 50.000 de manifestanţi, a anunţat Castaner.
În ţară se înregistrau „1.083 de puncte de tensiune şi 50.000 de persoane în aceste puncte”, a declarat ministrul.
Însă nu se înregistra aproape niciun punct de blocaj. Au fost blocate doar puncte de acces, însă nicio axă strategică, a precizat el, adăugând că se înregistrează „o repartizare (a blocajelor) destul de diferită de la un departament la altul”.
POLIŢIST RĂSTURNAT DE O MAŞINĂ LA GRASSE
Pe de altă parte, un automobilist a încercat, la Grasse, să forţeze un blocaj, într-un sens giratoriu, şi a rănit un poliţist naţional, foarte uşor, potrivit prefecturii, relatează un corespondent Le Figaro de la faţa locului.
Conducătorul auto a fost reţinut imediat, precizează prefectura, care insistă că nu va da semn de ”nicio toleranţă faţă de punerea în pericol a vieţii altora” şi care-i îndeamnă pe utilizatorii drumurilor „să nu pună în joc securitatea lor sau pe altora”.
RADARE INCENDIATE
Pe de altă parte, în regiunea pariziană, zeci de maşini s-au adunat în parcarea unui centru comercial la Meaux, în Seine-et-Marne, şi urmau să se îndrepte către locul de plată al taxei de drum, la Coutevroult, pe autostrada A4, unde preconizau o operaţiune în vederea circulării fără taxă, potrivit prefecturii.
În Yvelines, câteva zeci de manifestanţi s-au adunat în parcări la supermarketuri, la Buchelay şi Flins.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, trei radare au fost incendiate la Poissy et Guerville, potrivit unei surse de la prefectura din Yvelines.
„Veste galbene”, adunate înainte de ora locală 7.00 (8.00, ora României) în apropiere de periferia pariziană, lângă Porte Maillot, nu au reuşit să blocheze această mare axă rutieră.
Un participant a fost arestat de către poliţie, la Porte d'Auteuil, în urma unui ”incident” cu un membru al forţelor de ordine, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.
În această regiune, aproximativ 400 de persoane s-au întâlnit în parcarea centrului comercial Chamnord, la Chambéry, cu obiectivul de a bloca drumul rapid urban, aproximativ 100 de vehicule blocau ieşirea de vest a autostrăzii A9 la Béziers, iar blocaje erau în curs în zona Perpignan, în timp ce accesul la autostrada A61, la nivelul punctului de plată a taxei de drum în sudul Toulouse era blocat.
„Este mult mai important decât ceea ce am prevăzut noi”, a declarat Yves Garrec, un şofer VTC şi coordonator al vestelor galbene, dintr-un sens giratoriu la Toulouse.
La Dole, în Jura, André, în vârstă de 38 de ani, s-a costumat în morcov, într-un sens giratoriu. El nu are permis auto, însă susţine mişcarea. ”macron este preşedintele bogaţilor şi nu al săracilor. El trebuie să se gândească şi la săraci”, a declarat tânărul.
Aproximativ 1.500 de acţiuni erau aşteptate în ţară - blocări de drumuri, de supermarketuri, de benzinării -, dintre care doar aproximativ 100 au fost declarate, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
”600 DE ORAŞE”
Paralizarea ţării prin împiedicarea oricărei cheltuieli este mijlocul de presiune avut în vedere de „vestele galbene”.
„S-a prevăzut ca oameni să vină toată ziua (de sâmbătă) la Paris”, declară Steve, în vârstă de 31 de ani, un şofer de taxi din capitală. ”CRS ne blochează pe alocuri, dar vom găsi punctele de intrare pentru a pătrunde pe la periferie”.
La iniţiativa acestei mişcări de numulţumire, membri ai societăţii civile s-au mobilizat împotriva scumpirii carburanţilor, după care motivele nemulţumirii s-au extins la o denunţare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare.
La 1 ianuarie 2019, taxele motorinei urmează să crească cu 6,5 euro cenţi pe litru, iar cele ale benzinei cu 2,9 cenţi.
Surprins de această mişcare de cenzur cetăţenească spontană, căreia nu-i cunoaşte încă amploarea, Executivul a încercat miercuri să oprească mobilizarea prin măsuri.
Inflexibil în privinţa taxei asupra dioxidului de carbon - şi mai ales cu privire la carburanţi - Edouard Philippe a propus să se implementeze o ”supraprimă” - care poate atinge 4.000 de euro -, la conversia gospodăriilor modeste sau marilor consumatori, lărgirea cecului energiei, un dispozitiv de ajutorare pentru cheltuieli de electricitate şi gaze naturale.
Nord-Pas-de-Calais şi Alsacia sunt cele două regiuni în care mobilizarea ar urma să fie cea mai puternică, potrivit altreisurse din cadrul poliţiei, care precizează că peste 600 de oraşe urmează să fie afectate.
„Este paradoxal, avem informaţii, odată ce totul este pe reţele de socializare, însă mobilizarea nu este cunoscută, nu se ştie câte persoane vor răspunde la apel”, a declarat un funcţionar de rang înalt de la Beauvau.
„A bloca o ţară” nu este, „evident, acceptabil”, a avertizat vineri premierul, care urmează să se afle toată ziua de sâmbătă la Matignon, de unde urmăreşte mobilizarea, potrivit anturajului său.
Executivul a continuat să avertizeze cu privire la o confiscare politică, în contextul în care anumiţi politicieni şi-au anunţat participarea la manifestaţii - preşedintele Les Républicains (LR, conservatori, opoziţie) Laurent Wauquiez, liderul La France Insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon şi preşedintele Debout la France Nicolas Dupont-Aignan, dar şi unii aleşi RN (extremă dreapta), însă nu şi conducătoarea lor Marine Le Pen.