Ministrul Economiei şi Finanţelor susţine că se va adresa Curtii de Arbitraj din Paris după ce multe firme franceze care îşi vând aplicaţiile către companiile americane s-au plâns că le sunt impuse condiţii dure, în condiţiile în care Google şi Apple se folosesc de datele adunate şi pot modifica oricând contractele în favoarea lor.
Oficialul francez consideră că situaţia este inacceptabilă şi, dacă cele două mari companii americane vor pierde procesul, estimează că acestea vor fi sancţionate cu milioane de euro.
Sprijinirea tinerilor antrepreonori francezi din domeniul tehnologiei reprezintă o prioritate şi pentru preşedintele Emmanuel Macron.
Sunt analişti, însă, care spun că demersul francez poate fi privit şi din perspectiva tarifelor pe care Donald Trump vrea să le impună în cazul importurile americane de oţel şi aluminiu. Uniunea Europeană nu a fost exlusă din propunerea preşedintelui american, aşadar decizia Franţei de a da în judecată Google şi Apple ar putea fi catalogată drept un răspuns la intenţia liderului de la Casa Albă.
Nu este pentru prima dată când firmele americane intră în vizorul guvernelor europene. Recent, tot în Franţa, procurorii au deschis o anchetă împotriva Apple pentru înşelăciune, după ce grupul californian a recunoscut că a încetinit intenţionat funcţionarea unor modele mai vechi de iPhone.
Şi Comisia Europeană cerea Apple să plătească Irlandei taxe în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, pe motiv că americanii ar fi beneficiat de o lege fiscală mai permisivă, în defavoarea altor companii.