Franţa | Candidatul republican şi soţia, anchetaţi pentru deturnare de fonduri
Data publicării:
Parchetul financiar din Franţa a deschis o anchetă după ce în presă au apărut articole conform cărora soţia candidatului de dreapta la alegerile prezidenţiale din acest an ar fi primit 500.000 de euro fără să facă nimic. Mai exact, Penelope Fillon, soţia lui Francois Fillon, ar fi fost angajată, cel puţin de două ori, ca asistent la cabinetul parlamentar al soţului său. Nu există dovezi că ar fi avut vreo activitate.
Scandalul a fost declanşat de un articol apărut în Canard enchaîné, săptămânal satiric. Conform acestuia, soţia candidatului republicanilor la prezidenţiale a fost plătită din bani publici fără să facă nimic.
Conform Le Figaro, între 1998 şi 2002, Penelope Fillon ar fi fost angajată la cabinetul parlamentar al soţului său şi apoi, după ce acesta a devenit premier, la cel al unui alt deputat republican. În 2012 a revenit pentru 6 luni la cabinetul parlamentar al lui Francois Fillon, timp în care a fost angajată şi a unei reviste patronate de un apropiat al acestuia. În această perioadă, salariul său brut, plătit din bani publici, ar fi însumat 500.000 de euro. Jurnaliştii de la Canard enchaîné susţin că doamna Fillon nu ar fi lucrat, concret, la cabinetele parlamentare.
Le Monde scrie că o anchetă preliminară, referitoare la o posibilă deturnare de fonduri, a fost deschisă de Parchetul financiar, după ce afirmaţiile au fost preluate de toată presa franceză. Mai exact, dosarul este în lucru la Oficiul Central de Luptă contra Infracţiunilor Financiare şi Fiscale.
Fostul premier Francois Fillon, favorit în sondaje cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, i-a acuzat pe jurnaliştii de la Canard enchaîné de misoginism. „Aşadar, pentru că este vorba despre soţia mea, ea nu are dreptul să lucreze? Imaginaţi-vă că un om politic i-ar spune unei femei, aşa cum face acest articol, că ea nu ştie decât să facă dulceaţă. Toate feministele ar urla. Atât am de spus”, a declarat acesta. În plus, el şi-a declarat disponibilitatea să dea declaraţii, cât mai repede, în faţa anchetatorilor, pentru a „închide acest subiect”.
În Franţa nu este interzisă angajarea rudelor pe posturi plătite din bani publici. Este pedepsită însă cu 5 ani de închisoare şi amendă până la 500.000 de euro angajarea fictivă a unor persoane.