„Președintele Hollande și cu minte suntem uniți în voința de a învinge cultura malefică a morții, ISIS”, a scris David Cameron pe contul de Twitter.
Tema convorbirilor dintre cei doi lideri a fost, bineînţeles, ameninţarea teroristă, în contextul în care David Cameron ar vrea ca armata să lupte cu Statul Islamic şi în Siria. În acest moment, avioanele britanice bombardează ţinte teroriste din Irak, iar pentru a putea acţiona şi în Siria, Cameron are nevoie de votul Parlamentului.
„Trebuie să acţionăm şi în Siria. Franţa a luat deja o decizie în acest sens încă din luna septembrie. Acum este rândul Marii Britanii să aleagă în ce fel va acţiona. Suntem convinşi că trebuie să atacăm în continuare Statul Islamic în Siria”, a declarat Francois Hollande într-o declarație de presă comună cu premierul britanic.
„În această săptămână, voi prezenta în Parlament strategia noastră pentru atacarea Statului Islamic. Sprijin acţiunile pe care le-a luat preşedintele Hollande de a lovi Statul Islamic în Siria şi cred că tărie că şi Marea Britanie ar trebui să facă la fel. Pur şi simplu nu mai putem aştepta. Împreună vom distruge această ameninţare. Suntem solidari cu voi!”, a asigurat premierul britanic.
Înaintea întâlnirii de la Elysee, Francois Hollande şi David Cameron au depus doi trandafiri în faţa sălii de spectacole Bataclan, locul în care pe 13 noiembrie au fost ucişi 89 de oameni.
Marți, preşedintele francez va discuta la Washington cu Barack Obama, iar miercuri o va primi la Elysee pe Angela Merkel. Joi va merge la Moscova, unde va discuta cu Vladimir Putin despre acelaşi lucru - ameninţarea teroristă şi lupta împotriva Statului Islamic.
Popularitate în creștere pentru Francois Hollande
Popularitatea preşedintelui francez Francois Hollande a crescut după atentatele de la Paris, potrivit unui sondaj realizat de un institut de cercetare.
33% dintre locuitorii din Hexagon au o părere bună despre liderul de la Elysee, faţă de 25% luna trecută. Este o creştere mai mică decât cea înregistrată după atacurile de la începutul anului, de la săptămânalul "Charlie Hebdo", când popularitatea lui Hollande ajunsese la 40%. O situaţie asemănătoare este şi în cazul premierului Manuel Valls, a cărui cotă este acum de 40%. Nu înseamnă, însă, că aceste creşteri se vor menţine în timp - la doar două luni după atentatele din ianuarie, cota de popularitate a lui Francois Hollanse scăzuse deja sub 30%.