Cel puţin şase persoane, potrivit serviciilor de urgenţă şi unui fotoreporter al AFP, au murit luni în incendiile care au continuat și în noaptea de luni spre marţi să facă ravagii în împrejurimile Atenei. Autorităţile elene au cerut ajutorul partenerilor europeni, relatează Agerpres.
Cu puţin înainte de miezul nopţii, un fotoreporter al AFP a văzut mai întâi trei, apoi un al patrulea trup carbonizat sub o maşină şi o motocicletă în apropiere de localitatea Mati, la circa 50 km est de Atena, victimele fiind se pare prinse de flăcări în timp ce încercau să fugă.
Înainte de căderea nopţii, televiziunile au difuzat imagini cu locuitori care încercau să fugă cu maşinile şi numeroase imobile afectate de flăcări.
Alte două persoane au murit în timp ce erau transportate la spital, a anunţat televiziunea publică ERT, citând serviciile de urgenţă ale capitalei, Ekav. Acestea au revizuit în creştere, de la opt, şi numărul răniţilor grav, la un total de 25 de persoane spitalizate.
Chiar şi după căderea nopţii autorităţile făceau eforturi de evacuare a locuitorilor de pe coastă între localităţile Mati şi Rafina, unde numeroşi sinistraţi s-au refugiat pe plaje la apropierea flăcărilor.
Poliţia portuară a anunţat că a găsit în mare, în apropiere de Rafina, doi turişti danezi dintr-un grup de zece, care au fugit cu o ambarcaţiune, şi că în prezent caută şi restul grupului.
Cinci nave militare şi ale poliţiei portuare participă la aceste operaţiuni de evacuare, a anunţat secretarul general al Protecţiei civile, Yannis Kapakis. Potrivit lui Kapakis, incendiile au fost alimentate în cursul zilei de vântul care a suflat cu viteze de până la 100 km/h, ceea ce a dus la o „situaţie extremă”.
„Acum luptăm împotriva flăcărilor”, a declarat prim-ministrul Alexis Tsipras, după ce a prezidat o reuniune de criză. „Noaptea va fi dificilă”, a adăugat el. El a estimat la peste 600 numărul pompierilor desfăşuraţi pe trei fronturi în timpul zilei, dintre care două continuă să avanseze, în jurul Rafina şi la circa 55 km la vest de capitală, în apropiere de localitatea Kinetta, la marginea autostrăzii care duce la canalul Corint. Noaptea a întrerupt operaţiunile aeriene, la care au participat anterior opt avioane şi nouă elicoptere.
Alexis Tsipras şi-a scurtat o deplasare la Mostar, în Bosnia, pentru a reveni să coordoneze operaţiunile.
Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul.
„Dacă nu aş fi plecat, aş fi ars”, a spus Maria, o pensionară de 67 de ani care locuieşte la Mati, contactată telefonic de AFP. Pentru că nu a mai avut timp, ea a trebuit să-şi abandoneze cei doi câini pentru a se refugia într-o localitate apropiată.
Zonele sinistrate erau acoperite cu nori de fum, care au acoperit şi cerul capitalei, iar traficul rutier şi alimentarea cu electricitate au fost perturbate.
„Sunt preocupat de declanşarea în paralel a acestor focare”, a mai spus Tsipras. Ministrul adjunct de interne, Nikos Toskas, a lăsat mai devreme să se înţeleagă că incendiile ar fi putut fi declanşate de o mână criminală.
Incendiile s-au declanşat şi în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile marţi.
Citește și: Vremea vacanțelor ratate în Europa. Incendiu uriaș în Grecia și furtună de zapadă în Italia