Fost deputat, condamnat să viziteze lagărele de concentrare naziste
Data publicării:
Un fost deputat belgian, condamnat în 2015 la închisoare cu suspendare pentru afirmații care se referă la negarea Holocaustului, a obținut miercuri în instanță suspendarea pedepsei cu condiția vizitării a cinci lagăre de concentrare nazistă, informează AFP citat de Agerpres.
Hotărârea stabilită de curtea de apel din Bruxelles a fost considerată "o victorie" de către fostul deputat Laurent Louis și avocatul său Sébastien Courtoy.
În iunie 2015, controversatul om politic, cunoscut pentru luările de poziție virulente, a fost condamnat la șase luni de închisoare și plata unei amenzi de 18.000, amintește presa belgiană.
I s-a reproșat că ar fi postat pe blogul său personal afirmații care minimalizează genocidul împotriva evreilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Miercuri, curtea de apel a confirmat vina acuzatului, dar a decis "suspendarea pronunțării" pedepsei timp de cinci ani, în anumite condiții.
Astfel, Laurent Louis va trebui să meargă, în fiecare an, să viziteze un lagăr de concentrare, printre care Dachau în Germania, Auschwitz, Treblinka sau Majdanek în Polonia.
După fiecare vizită, va trebui "să prezinte un text de cel puțin 50 de rânduri despre ce a văzut și despre emoțiile care l-au încercat", a precizat agenția de presă Belga.
Va trebui, de asemenea, să publice pe pagina sa de Facebook cinci postări în luna care urmează fiecărei vizite.
"Exact asta am propus și noi", a subliniat Courtoy pentru AFP, precizând că deputatul "regretă în mod sincer derapajele".
Laurent Louis a adresat pe Facebook "scuze persoanelor care s-au simțit lezate de afirmațiile (sale)". "Nu-mi rămâne decât să merg și să fac reportaje în lagărele morții. Fără îndoială curtea mi-a recunoscut talentele de scriitor", a adăugat fostul deputat.
Laurent Louis, în vârstă de 37 de ani, a fost ales în Parlamentul federal pentru legislatura 2010-2014, după care s-a retras din politică.
Cariera sa a fost pe cât de scurt, pe atât de haotică. Mai întâi membru în Mișcarea reformatoare, a migrat apoi către grupări de extremă dreapta care, de cele mai multe ori, au avut o audiență limitată și o existență efemeră.