Știați că Italia e cel mai mare producător de vin din lume? E o tradiție veche de mii de ani, iar vinul are o calitate deosebită. Afacerile merg însă excelent pentru un anumit magazin de nișă, dar nu pentru ceea ce este în sticlă. Vinul cu temă fascistă se vinde ca pâinea caldă în acest magazin din Colloredo di Prato. Într-o țară care a suferit din cauza dictaturii brutale, Hitler și Mussolini sunt primii pe sticle. Pentru Emanuele Fiano, fiul unui supraviețuitor de la Auschwitz, asta e o sfidare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Sigur v-au atras atenția. Sticlele de vin cu aceste etichete sunt interzise prin lege în Germania. Dar în Italia sunt permise.
Andrea Lunerdelli câștigă bine cu ele. Nu are scrupule. Tot ce-l interesează sunt banii.
Andrea Lunardelli, distribuitor de vin: „Știm că în Germania, precum și în Austria, Cehia, Slovacia și Polonia este interzisă afișarea imaginilor cu Hitler. Așa că toți vin în Italia să cumpere aceste sticle. Apoi le ascund. Este ca o piață neagră pentru cei care duc sticlele în Germania. De fapt, cei mai mulți clienți ai noștri sunt germani”.
Afacerile merg strună. Calitatea vinului este irelevantă, spune Lunardelli. Clienților le pasă de etichetă și mai puțin de atrocitățile comise de Mussolini sau Hitler.
Pe alte sticle apar chipurile lui Che Guevara, Sissi sau al împăratului austriac Franz. Dar nimic nu se vinde la fel de bine ca Hitler.
Patru procese câștigate
„În toți acești ani, am fost dați în judecată de patru ori: de două ori pentru glorificarea fascismului, pentru că avem etichete din vremea fascismului, și de două ori pentru glorificarea național-socialismului. Au fost făcute și plângeri penale din partea comunităților evreiești sau a turiștilor. Desigur, aceste sticle nu pot fi pe placul tuturor, iar unii vor fi de-a dreptul furioși când vor vedea etichetele. Dar până acum, am câștigat fiecare dispută legală, deoarece motivația noastră nu a fost niciodată politică, ci comercială”, spune Andrea Lunardelli, distribuitor de vin.
Emanuele Fiano, al cărui tată a supraviețuit lagărului de la Auschwitz, este parlamentar social-democrat. Fiano luptă împotriva neofascismului. Acum doi ani, a propus o lege care ar fi interzis orice afișare a simbolurilor fasciste. Dar proiectul a fost respins.
Legea e diferită în Italia față de Germania. Încalci legea doar când...
...„Glorificarea simbolurilor fasciste are legătură cu înființarea unui partid fascist. Altfel stau lucrurile astăzi. O pagină de Facebook, care îi laudă pe Hitler, Göebbels sau fasciștii italieni, este ușor și rapid de creat. Și nu e justificată neapărat de intenția de a înființa un partid fascist”, explică Emanuele Fiano, parlamentar al Partidului Democrat.
Mussolini, încă privit ca erou de unii italieni
Benito Mussolini a condus Italia timp de 21 de ani - printr-o represiune brutală. Nenumărați oameni au căzut victime tiraniei sale, atât în Italia, cât și în străinătate. Mussolini a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial de partea lui Hitler. Regimul fascist este un capitol întunecat al istoriei italiene, niciodată analizat în profunzime.
„Legenda conform căreia fascismul a adus bunăstare prin introducerea de sporuri salariale, pensii și prin eliminarea corupției circulă și acum. Dar e falsă”, spune Emanuele Fiano.
Distribuitorul de vin Lunardelli livrează produsele clienților obișnuiți.
Barul admiratorilor fascismului
Barul lui Ferdinando Polegato e un cunoscut loc de întâlnire pentru fasciști. Patronul e furios că în Germania este interzisă glorificarea lui Hitler și Mussolini. Pentru el, acești criminali în masă sunt eroi.
„În zilele noastre, oamenii mor mai degrabă din cauza cancerului și din cauza mizeriilor cu care suntem otrăviți. Cică e democrație. Nici vorbă de așa ceva. Suntem conduși de mafioți, de francmasoni, de marionete. Suntem conduși de niște nenorociți”, spune Ferdinando Polegato, patron de restaurant.
Emanuele Fiano cunoaște acest bar. Felul în care patronul îl imită pe Mussolini, discursul urii și felul în care îl laudă pe criminalul Mussolini, toate acestea sunt interzise în Italia, spune Fiano.
„Problema este că tinerii care frecventează acest bar văd pe eticheta sticlei de vin în loc de o fotografie cu struguri, o fotografie cu Hitler. Cum pot înțelege ce fapte a comis Hitler și că ceea ce, sper eu, învață la orele de istorie, nu ar trebui să se repete niciodată? Ar putea crede că Hitler este ca Mickey Mouse sau o vedetă de la Hollywood - cineva care doar apare și dispare, fără un sens anume, în loc să înțeleagă că a fost responsabil pentru cel mai oribil capitol din istoria umană”, spune parlamentarul Emanuele Fiano.
În Germania, astfel de poze sunt interzise. Fiano se teme că va mai trece timp până când oamenii vor înțelege că propaganda pentru ucigașii în masă nu este doar periculoasă, ci trebuie și interzisă.