Focul face ravagii în Europa. În Croaţia, flăcările au ajuns până la Split, Muntenegru cere ajutorul NATO
Data actualizării: Data publicării:
Pericol din cauza incendiilor în mai multe staţiuni din Croaţia şi Muntenegru, locuri preferate de mulţi români pentru vacanţă. În Croaţia, flăcările au ajuns până în Split, al doilea oraş ca mărime al ţării. În Muntenegru, 100 de turişti au fost evacuaţi, iar autorităţile au cerut sprijin NATO. Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis deja o atenţionare de călătorie pentru turiştii români care intenţioneză să plece în Muntenegru.
În Croaţia, focul a izbucnit la inceputul saptamanii şi a înghiţit rapid 20 de kilometri. A ajuns până în suburbiile oraşului Split. Sute de pompieri s-au luptat zi si noapte pentru ca flăcările să nu ajungă în staţiune. Turiștilor li s-a cerut să părăsească două centre comerciale când fumul a pătruns în sistemele de ventilație. Oamenii au fost sfătuiţi să nu se apropie de benzinăriile din zonă de teama unor explozii. 80 de oameni, cei mai mulţi pompieri, au fost răniţi ușor și mai multe case au fost arse.
Flăcările au făcut prăpăd şi în ţara vecină, Muntenegru. Sute de pompieri se luptă să stingă 27 de focare de incendiu. Arşita şi vegetaţia uscată le îngreunează misiunea. Autorităţile au apelat la statele NATO pentru a-i ajuta să stingă flăcările. 100 de turişti au fost deja evacuaţi din zonele afectate.
În sudul şi centrul Italiei, focul este de nestăvilit de aproape o lună. Sunt 1000 de focare de incendiu care au pârjolit sute de hectare de vegetaţie. Şi cum nu era suficient, un român a fost prins în timp ce încerca să dea foc unei liziere din unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din Italia.
Un poliţist aflat în afara serviciului l-a văzut la timp. Şi-a anunţat colegii care l-au prins.
Arşiţa îşi spune cuvântul şi în Franţa. Flăcări de câţiva metri au înghiţit vegetaţia din jurul localităţii Saint-Cannat, în sudul ţării. 800 de pompieri şi cinci avioane au reuşit cu greu să stăpânească focul şi să împiedice răspândirea lui. Chiar şi aşa, 750 de hectare de vegetaţie s-au făcut scrum la un loc cu anexele unor case
Cauzele acestor incendii sunt în mare parte necunoscute Pe Coasta Adriatică focul pârjoleşte pădurile în fiecare vară. uneori incendiile sunt provocate de turiștii neatenți, alteori sunt puse deliberat de speculanții imobiliari.