650 de români, angajați ai unui abator din Germania, s-au infectat cu noul coronavirus. Numărul lor reprezintă jumătate din totalul muncitorilor care s-au îmbolnăvit acolo. Autoritățile germane au făcut apel la medicii din comunitatea românească să ajute la tratarea conaționalilor. Iar după ce 17 muncitori au fugit din carantină, autoritățile le transmit să nu le fie teamă, pentru că vor fi bine îngrijiți chiar dacă sunt departe de casă.
Imaginile acestea sunt filmate în cantina abatorului și anunțau dezastrul îmbolnăvirilor de acum. Sunt imagini din 8 aprilie. În plină pandemie, muncitorii nu purtau măști și stăteau unii lângă alții la mese.
Acum sunt peste 1.300 de muncitori infectați cu coronavirus, iar jumătate dintre ei sunt români. La ei și la ceilalți lucrători estici face apel premierul landului Renania de Nord-Westfalia să respecte măsurile de izolare, să nu plece în ţările de origine.
Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia: „Am căzut de acord să aducem aici traducători, câţi este nevoie, care să se ducă la oameni şi să le explice care este situaţia şi că este în interesul lor să nu plece în ţările de origine, aşa cum auzim că existe în unele cazuri, ci să rămână aici, unde în cazul îmbolnăvirii, să primească cea mai bună asistenţă medicală pe care noi o oferim fiecărui lucrător.”
Premierul landului a vorbit de un risc epidemiologic uriaş în regiune din cauza infectărilor de la abator. Sunt făcute teste în rândul populaţiei din Guthersloh, şcolile şi grădiniţele au fost închise. Iar localnicii se tem pentru sănătatea lor pentru că lucrătorii de la abator nu au respectat măsurile de izolare.
Localnică: „Asta înseamnă că iar nu are cine să se îngrijească de copiii noştri şi asta ar putea înseamna că trebuie să ne întrerupem lucrul.”
Localnic: „Merg în continuare la ALDI, Netto, Kaufland şi fac cumpărturi acolo unde sunt și localnicii, și noi mergem la cumpărături acolo, ceea ce îmi dă un sentiment neplăcut.”
Situaţia de la abatorul din vestul Germaniei a pus pe jar și autorităţile locale. Cu greu au reuşit să obţină date despre lucrătorii estici ca sa-i informeze despre măsurile decise.
Thomas Kuhlbusch, șeful echipei de criză: „Vreau să spun foarte clar că încrederea pe care o avem în compania Tönnies este zero!”
Proprietarul abatorului dă vina pe subcontractorii care i-au adus pe muncitorii români în Germania și care au ținut datele la sertar. Şi nu este vorba de câţiva subcontractori, ci de 3.500.
Patronul abatorului cu afaceri de peste 8 miliarde de euro anual şi patronul clubului de fotbal Schalke a fost întrebat dacă își dă demisia.
Clemens Toennies, proprietarul fabricii: „Nu trebuie să mă gândesc foarte mult la asta, dar am nevoie de un moment de liniște. Voi conduce compania până ieșim din criză și apoi mai vedem.”
Situația muncitorilor estici de la abator, mulți dintre ei români, nu a fost niciodată una ușoară. Muncă fizică uriașă, uneori, până la epuizare. Un consilier care se ocupă de drepturile muncitorilor povestește pentru Deutsche Welle.
Elena Strato, consilier pentru proiect: „Mulţi ne-au relatat că au lucrat 10-12 ore pe zi, cel puţin 6 zile pe săptămână. Trebuie să ne gândim că ne aflăm în plin sezon de grătar şi că cererea pentru produse din carne este mare.”
Ministrul german al Muncii amintește că începând de la anul muncitorii nu vor mai ajunge la muncă în abatoarele germane prin subcontractori. Iar orele de muncă vor fi atent monitorizate.
Hubertus Heil: „Nu se poate ca oamenii din Europa Centrală şi cei din Europa de Est să fie exploataţi în Germania de firme care nu au scrupule şi care au câştiguri de miliarde.”
Citește și Emil Hurezeanu: Sunt 1.300-1.400 de români cu COVID în Germania. Se poate spune că rata factorului de multiplicare li se datorează