Video Fabrica în care salata de icre se prepară după rețeta tradițională a lipovenilor, fără conservanți sau aditivi

Andreea Brașovean Data publicării:
icre deltaica
Una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a peștelui din țară s-a dezvoltat cu ajutorul banilor europeni Foto: captură video Digi24

Când spui Tulcea, spui Dunăre și automat te gândești la pește. Una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a peștelui din țară s-a dezvoltat cu ajutorul banilor europeni. 60 de tone de preparate sunt produse lunar aici, iar marfa ajunge în hipermarketurile din întreaga țară.

„Acesta este punctul în care intră materia primă pentru prima dată în fabrică, este secția de recepție. Aici se face controlul cantitativ și calitativ. Peștele este recepționat, este sortat pe specii și dimensiuni, este ambalat în gheață și merge către depozitare sau se vinde ca atare în magazinul nostru din oraș”, ne arată Georgiana Dascălu, angajată a fabricii de pește din Tulcea.

„În momentul de față fetele lucrează salată cu icre de crap și ceapă. Salata conține doar aceste ingrediente: două tipuri de icre, zeamă de lămâie, apă minerală, ulei. Este un procedeu ca acasă. Este totul natural. Nu se utilizează conservanți, coloranți, niciun fel de aditivi care să îmbunătățească în vreun fel gustul. Este o rețetă tradițională din Delta Dunării, așa cum făceau rușii lipoveni pe vremuri. Fetele sunt lipovence, pot sa vă confirme”, spune Georgiana Dascălu.

Produse certificate la nivel european

Trei dintre produsele de aici au un statut special și au fost recunoscute la nivel european.

 

„Dintre toate produsele noastre, trei sunt certificate la nivel european pe scheme de calitate: scrumbia de Dunăre afumată este certificată IGP, salata tradițională cu icre de crap și salata cu icre de știucă de Tulcea. Salata tradițională cu icre de crap este ultima care a obținut certificarea, prima fiind scrumbia de Dunăre afumată”, explică Georgiana Dascălu.

Scrumbia de Dunăre afumată

Special la scrumbia de Dunăre afumată este, în primul rând, zona de captură. Scrumbia este capturată doar pe Dunăre, în momentul în care ea este în urcare. După cum îi spune și denumirea, acesta este specificul ei: este din Dunăre, de captură. Apoi, este afumată natural cu fum din rumeguș de lemn. Nu conține conservanți, este realizată după rețete tradiționale din Delta Dunării, așa cum rușii lipoveni din Deltă afumau peștele pe vremuri.

Salata cu icre de știucă și salata cu icre de crap

Următoarele două produse certificate european sunt două salate: salată cu icre de știucă și salata cu icre de crap, salată tradițională cu icre de crap. Ele au obținut certificarea mai târziu față de scrumbie. Salata cu icre de crap chiar anul acesta, în urmă cu o lună.

La fel, sunt rețete din Delta Dunării, sunt realizate cum se făcea odată de către rușii lipoveni din Delta Dunării, fără aditivi, fără conservanți.

„Unele produse pe care le realizăm noi acuma sunt bazate pe rețetele pe care efectiv le-am învățat sau am luat act de ele în familie. Salata cu icre de știucă de Tulcea și salata tradițională cu icre de crap sunt produse pe care le realizăm după rețete tradiționale și foarte multă lume și mulți clienți și prieteni ne-au zis că au renunțat să mai facă acasă după rețetele tradiționale și cumpără produsele noastre, regăsind gustul copilăriei în aceste produse”, spune Daniel Buhai, administratorul fabricii de pește de la Tulcea.

Singurele produse de pe piață fără aditivi chimici

„De fapt, sunt singurele produse - în afară de faptul că sunt certificate la nivel european - sunt singurele produse de pe piață în momentul de față care nu au la bază utilizarea de aditivi chimici. Deci, efectiv sunt folosite numai ingrediente naturale”, confirmă și Daniel Buhai. „Certificarea reprezintă o garanție față de client, de consumator, că produsul respectiv este un produs care se realizează pe o schemă de calitate superioară în condiții mult mai stricte”, subliniază Daniel Buhai.

Fabrica de pește, așa cum arată ea acum, este în principal rezultatul implementării a două proiecte europene succesive, respectiv un proiect în care s-a realizat construcția - o investiție de la zero, greenfield - și prima echipare a unității, proiect în valoare de 1.500.000 de euro, finalizat în anul 2012, și al doilea proiect, în valoare de 900 de mii de euro, cu achiziționare de echipamente tehnologice, deci un proiect de modernizare și de dotare, care s-a finalizat în 2020 și a fost în valoare de 900.000 de euro. „Fără aceste două proiecte nu ar fi fost posibilă această fabrică de pește”, conchide administratorul firmei.

Prințul Charles a degustat din produsele fabricii de la Tulcea

140 de angajați lucrează acum în fabrica din Tulcea, iar afacerea crește în fiecare an cu aproximativ 20 de procente. Printre cei care au gustat produsele de aici se numără și moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles. 

„A gustat la momentul respectiv un batog de crap, un produs care se realizează din fileul dorsal al peștelui complet dezvoltat. Este un produs extrem de fin, fiind numai mușchi, este echivalentul mușchiului afumat sau mușchiului țigănesc afumat de pe vremuri. Am avut onoarea să îi prezentăm produsele noastre la Viscri în 2018, când a fost o prezentare slow-food cu produse din întreaga țară la care a participat”, precizează Daniel Buhai.

Producătorii ne încurajează să consumăm pește de Dunăre, mai ales că în România consumul pe cap de locuitor este mult mai mic față de alte țări. Mâncăm numai 8 kg pe cap de locuitor, spre deosebire de 46 de kilograme în Spania, de exemplu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Sorin Ovidiu Vîntu știe cine va fi noul președinte al României: ”Câștigătorul este...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
migranti
Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...