Extrema dreaptă franceză vrea să interzică persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe „posturi extrem de sensibile”

Data actualizării: Data publicării:
President of the "Rassemblement National" (RN) group at the National Assembly Marine Le Pen (C) looks on flanked by French MP for the "Rassemblement National" (RN) Sebastien Chenu (L), during a session of questions to the government at the National Assembly in Paris
Sebastien Chenu (stânga) a făcut anunțul în timpul unei emisiuni tv. Foto: Profimedia

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) vrea „să împiedice” persoanele cu dublă cetăţenie să ocupe „posturi extrem de sensibile”, a anunţat luni unul dintre deputaţii săi. O listă a acestor posturi urmează să fie definită „prin decret”.

Măsura de interdicţie se va referi la „posturile extrem de sensibile, de exemplu pentru persoane ce deţin şi cetăţenia rusă, care nu vor putea să ocupe posturi de conducere strategică în apărare”, a explicat deputatul Sebastien Chenu la postul TF1, fără a oferi mai multe detalii cu privire la tipul de posturi vizate, scrie Agerpres, preluând AFP.

Această măsură va trece printr-o „lege organică şi un decret, pentru a împiedica ingerinţele”, pentru că este necesar „să ne apărăm” în „sectoare sensibile”, a insistat Sebastien Chenu.

„Va fi probabil mai puţin uşor să fii francez”

„Ceea ce noi analizăm este cetăţenia: sunteţi francez sau nu sunteţi francez. Dacă sunteţi francez, aveţi aceleaşi drepturi ca orice alt francez, inclusiv dacă aţi fost francez prin naturalizare în trecut”, a adăugat el, amintind că, în caz de victorie a extremei drepte în alegerile legislative anticipate de la începutul lui iulie, „va fi probabil mai puţin uşor să fii francez”.

El a reiterat de asemenea că, în rest, persoanele care au dublă cetăţenie vor dispune de aceleaşi drepturi ca alte persoane, contrar a ceea ce propunea Adunarea Naţională în 2022.

„Când sunteţi franco-cutare (cetăţenie) sau franco-cutare, sunteţi francez şi aveţi în mod evident aceleaşi drepturi ca orice alt francez”, a precizat el.

În prezent, un anumit număr de posturi publice sunt inaccesibile cetăţenilor străini în Franţa, cu excepţia notabilă a medicilor internişti şi profesori-cercetători.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri