Bulgaria va fi condusă în următorii patru ani de un preşedinte socialist. Cel puţin asta arată exit-poll-urile realizate după cel de-al doilea tur al alegerilor, care-l creditează pe Rumen Radev cu peste 58% din voturi.
ACTUALIZARE 21.45. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunţat duminică seară că va demisiona săptămâna viitoare de la conducerea executivului, după ce candidata formaţiunii de guvernământ, Ţeţka Ţaceva, a pierdut al doilea tur al scrutinului prezidenţial în faţa rivalului socialist Rumen Radev, transmite Novinite.
Socialistul o depăşeşte cu mult pe contracandidata sa conservatoare, Țețka Țatceva, care a obţinut doar 35 de procente din sufragii.
Radev, fost comandant al aviaţiei bulgare, a surprins pe toată lumea când a declarat că peninsula Crimeea aparţine de fapt Rusiei şi că Uniunea Europeană trebuie să renunţe la sancţiunile adoptate împotriva Moscovei. A subliniat, însă, că apartenenţa Bulgariei la UE şi NATO nu este pusă sub semnul întrebării.
Rămâne de văzut cum va reacţiona acum premierul conservator Boiko Borisov, care declarase înaintea scrutinului că va demisiona în cazul unei victorii a socialistului Radev.
Actualul președinte al țării, Rosen Plevneliev, care a fost sprijinit în 2011 de GERB, formațiunea premierului Boiko Borisov, nu a mai candidat pentru un al doilea mandat, dar nu a exclus posibilitatea de a o face mai târziu. A fost sprijinit de GERB, însă pe parcursul mandatului s-a îndepărtat de pozițiile partidului și ale premierului.
Bulgaria este republică parlamentară, rolul președintelui fiind mai degrabă unul de reprezentare. Președintele reprezintă țara în relațiile internaționale, se poate opune unor legi și poate numi un premier interimar.
Începând de anul acesta, votul este obligatoriu în Bulgaria, dar cei care nu nu au nicio preferință printre candidați, au și posibilitatea de a bifa opțiunea „Nu sprijin niciun candidat”.