A început evacuarea celebrei tabere ilegale de imigranţi de lângă portul francez Calais, cea cunoscută sub numele de „Jungla". Cei mai mulţi imigranţi au acceptat să plece, astfel că în prima zi peste 3.200 de persoane au urcat în autocarele trimise de autorităţi. Sunt şi circa 2.000 de oameni care par hotărâţi să rămână şi vor cu orice preţ să ajungă în Marea Britanie, unde mulţi dintre ei susţin că au familii.
Evacuarea imigranţilor din tabăra de la Calais a împărţit în două aşa-numita "Junglă". Cei mai numeroşi sunt migranţii care acceptă să plece de bunăvoie şi urcă în autocarele puse la dispoziţie de autorităţi, pentru a fi transportaţi la cele 451 de centre pentru imigranţi de pe teritoriul Franţei.
Sebastian Perju, corespondentul Digi24 în Franţa: „Imigranţii au fost nevoiţi să treacă printr-un triaj. Minori, familii... Au ales între două regiuni, au primit brăţări colorate şi au fost urcaţi în autocarele care au plecat către centrele de refugiaţi din Franţa.”
„Mutarea taberei e o soluţie foarte bună, astfel încât noi să ne mutăm într-o nouă casă. E foarte bine pentru noi, pentru refugiaţi, pentru toată lumea”, spune unul dintre cei care a acceptat să fie evacuat.
Văzută de mulţi drept un simbol al eșecului în faţa crizei refugiaţilor, în tabăra imprvizată de la Calais trăiesc aproape 8.000 de oameni. Evacuarea ei vine în contextul în care locuitorii oraşului francez sunt tot mai nemulţumiţi de prezenţa acestor persoane. Este şi un subiect care a declanşat schimburi dure de replici între Paris şi Londra. 2.000 dintre migranţi spun că nu vor să plece.
Sebastian Perju, corespondentul Digi24 în Franţa: „Problema cea mare o reprezintă oamenii de aici, din Junglă, care nu vor să plece şi vor să ajungă în Regatul Unit al Marii Britanii. Cei mai mulţi au familiile acolo şi se tem că, odată cu redistribuirea în centrele din Franţa, nu vor mai avea şansa să calce în Anglia.”
„Totul e confuz... Familia mea e în Marea Britanie iar eu sunt aici, ce fel de viaţă e asta? Nu ştiu ce se va întâmpla, dar pentru moment voi rămâne aici”, spune unul dintre aceştia.
Peste o mie de jandarmi participă la operaţiunea de evacuare care ar trebui să se încheie în cel mult o săptămână. În paralel, barăcile evacuate vor fi demolate. Însă odată rezolvată această problemă, apare o altă. În unele dintre orăşelele în care sunt relocaţi imigranţii, populaţia nu este de acord cu primirea lor. Asta a declanşat tensiuni între oficialii locali şi cei de la Paris.