Europenii vor o Uniune Europeană mai eficientă şi mai transparentă (sondaj)

Data publicării:
steag ue
'UE recunoaşte dreptul cetăţenilor din Kazahstan de a protesta paşnic dar se aşteaptă ca acest proteste să rămână non-violente şi să fie evitată orice incitare la violenţă. Foto: Getty Images

Cetăţenii ţărilor europene se aşteaptă ca Uniunea Europeană să fie mai eficientă şi mai transparentă, arată un sondaj realizat în 30 de ţări de Fundaţia Szazadveg, potrivit MTI. Totodată, majoritatea celor intervievați se identifică mai degrabă ca membri ai propriului stat naţional şi nu europeni.

Sondajul realizat telefonic şi la care au răspuns 30.000 de cetăţeni din statele membre ale UE, Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia a avut în vedere percepţia opiniei publice în ce priveşte identitatea naţională şi europeană, suveranitatea statelor membre, responsabilitatea oficialilor UE şi funcţionarea Uniunii, scir MTI, potrivit Agerpres.

Rezultatele publicate miercuri au arătat că 84% dintre respondenţi vor ca funcţionarea UE să fie mai simplă şi mai transparentă, ceva mai mult, cu 2%, faţă de 2020.

În acelaşi timp, o majoritate a celor intervievaţi din 29 dintre cele 30 de ţări participante ar dori ca liderii UE să demisioneze dacă blocul nu reuşeşte să răspundă prompt la situaţii de criză, notează Szazadveg.

De asemenea, media celor care aşteaptă din partea conducerii de la Bruxelles să-şi asume responsabilitatea este de 74%, faţă de 71% anul trecut, cele mai mari proporţii fiind înregistrate în Croaţia (90%), urmată de Ungaria (85%) şi Spania (84%).

În ceea ce priveşte identitatea naţională şi europeană, sondajul a stabilit că trei sferturi dintre respondenţi se identifică mai degrabă ca membri ai propriului stat naţional şi nu europeni şi doar circa 20% dintre cei intervievaţi au pus pe prim plan identitatea europeană. Identitatea naţională a prevalat în Finlanda, Ungaria şi Portugalia (86% fiecare), fiind în schimb mai puţin pronunţată în Germania (66%), Polonia (63%) şi Luxemburg (57%).

Sondajul a mai indicat că 48% dintre respondenţi vor ca statele membre să se bucure de mai multă putere asupra blocului comunitar, această proporţie fiind mai mare în cele patru state membre ale Grupului de la Visegrad (54%) şi în rândul statelor membre provenite din fostul lagăr socialist - 52%. Un nivel mai ridicat de susţinători ai concentrării puterii la Bruxelles s-a mai înregistrat în Slovenia (56%) şi Spania (54%), media în UE şi Regatul Unit fiind de 36%.

În fine, potrivit sondajului, majoritatea respondenţilor din 22 de ţări au apreciat că interesele lor nu sunt reprezentate la Bruxelles, cei mai nemulţumiţi în acest sens fiind cehii (63%) şi bulgarii (62%).

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...