Cei 33 de eurodeputați români au trimis două scrisori Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă prin care cer șefilor acestor instituții acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene, acuzând o subreprezentare a României în funcțiile de management.
„Într-o acțiune fără precedent, toți cei 33 de europarlamentari români din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut azi președintei Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene. La 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene, cum de altfel sunt și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE”, transmite USR PLUS.
Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituță și Dragoș Tudorache, potrivit Mediafax.
„În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă marți oficialilor europeni.
Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer și o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi împreună soluțiile la această problemă care persistă de mai mulți ani, în ciuda semnalelor de alarmă.
În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații.
„Această situație este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a șasea țară a Uniunii Europene în ceea ce privește dimensiunea populației”, se arată în scrisoarea către Înaltul Reprezentant UE.
Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”.
Scrisorile semnate de europarlamentari pot fi consultate aici și aici.
Editor : A.C.