Unii analişti economici spun că întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro era ultima şansă a Greciei de a ajunge la un compromis onorabil cu creditorii internaţionali. Deloc surprinzător, discuţiile au fost unele tensionate.
„Bineînţeles că guvernul grec nu a reacţionat în niciun fel. Nu este o chestiune de negociere, ci se pune întrebarea ce îşi doreşte Grecia cu adevărat”, a declarat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble.
Perspectiva unui compromis pare îndepărtată în acest moment. Grecia îşi doreşte modificarea condiţiilor de împrumut, lucru cu care creditorii internaţionali nu sunt de acord.
„Sunt foarte sceptic după tot ce s-a întâmplat în ultimele zile”, a spus Schaeuble.
În Grecia însă, oamenii încă aşteaptă înţelegere şi bunăvoinţă din partea creditorilor externi.
„Ar trebui să ne lase în pace, nu le datorăm nimic!”, spune un localnic.
„Cei din UE ar trebui să se relaxeze, ar trebui să se relaxeze, fiindcă suferim cu toţii”, afirmă un altul.
Soluţiile de ieşire din acest blocaj ar trebui să vină repede, fiindcă Atena are urgent nevoie de bani. Datoria externă a ţării depăşeşte 300 de miliarde de euro, iar Banca Centrală Europeană ar putea tăia finanţarea de urgenţă pe care o acordă băncilor elene. Actualul acord al Greciei cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană expiră la 28 februarie.
Reuniunea părea încă de dimineață să fi început cu stângul. Potrivit unor surse citate de The Guardian, reuniunea Eurogroup a început fără ca ministrul de finanţe grec, Ianis Varoufakis, să fie prezent. A întârziat.