Premierul italian Giuseppe Conte și principalii miniștri responsabili cu gestionarea pandemiei, cel de Interne și cel al Sănătății, vor fi audiați vineri de procurori, după ce zeci de oameni au depus plângeri pentru modul în care au gestionat autoritățile criza coronavirusului.
Deocamdată, guvernul și autoritățile locale și-au pasat responsabilitatea în ceea ce privește modul de gestionare a situației. Premierul nu se declară îngrijorat.
„Nu sunt deloc îngrijorat. Lucrurile pe care le voi spune magistratului, care este o persoană informată despre fapte, le voi spune doar magistratului. Nu vi le pot anticipa vouă, voi expune cu responsabilitate toate lucrurile pe care le cunosc”, a declarat joi presei premierul Giuseppe Conte.
Un oraș îndurerat caută răspunsuri
La Bergamo, oraş simbol al tragediei COVID-19 care a lovit Italia, zeci de oameni, rude sau apropiați ale victimelor noului coronavirus, au depus plângeri la Parchet. În reclamațiile lor vorbesc despre lipsa informaţiilor despre cei dragi, odată internați, și despre îngrijiri îndoielnice oferite pacienților. E pusă sub semnul întrebării și eficiența cu care au intervenit autoritățile.
Acum că țara a depășit perioada mai dificilă, oamenii vor răspunsuri, iar dacă cineva e vinovat, cer să fie tras la răspundere.
„Vrem să înțelegem exact ce s-a întâmplat. De ce provincii precum Bergamo și Brescia au avut un număr atât de mare de decese”, explică un tânăr.
„În multe plângeri este vorba despre zona roșie. Pornesc de la eșecul de a închide la timp spitalul din Alzano, de a declara la timp zona roșie.
Sunt și medici care au spus că și-au cumpărat din banii lor halate, că au cerut donații pentru a cumpăra halate și măști, că au cumpărat nebulizatoare pentru igienzarea măștilor”, a declarat o femeie.
„Eu personal, cu soțul la pat, pe patul de moarte, m-am simțit abandonată de instituții. Plângerea mea este pentru soțul meu, care a fost internat după 5 zile de stat acasă într-o stare demnă de toată mila și s-a întors acasă după o lună, într-o urnă”, mărturisește o femeie în vârstă.
„Vrem dreptate. Am depus o plângere pentru a afla ce s-a întâmplat. Nu mă simt protejată de stat, de acest guvern. Atât de mulți oameni din Bergamo, atât de mulți italieni și-au pierdut ființele dragi. Vrem dreptate, vrem adevărul, vrem ca cei care au greșit să plătească!” - cere, în lacrimi, o femeie.
Editare web: Luana Păvălucă