„Deci e o formă, dacă vreți, abuzivă, arbitrară și pompieristică de a împărți șansele, de a răpi șansele unui partid, oricât de puțin simpatic ți-ar fi, oricând de prorus ar fi”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24.
Poate fi o scânteie, admite Emil Hurezeanu. Analistul consideră că este posibil ca Rusia să fi avut în vedere chiar astfel de incidente. „Dacă votul va fi proeuropean, s-ar putea ca Rusia să însceneze provocări sau să răspundă, pornind mai ales la incidente de genul ăsta, pe care le-a și avut în vedere. Un astfel de incident, cu o evoluție de scandalizare pe care a avut-o acest partid Patria, eșuată într-un astfel de abuz judiciar care s-a consumat cu excluderea din cursă poate fi folosit ca exemplu, ca model de Rusia pentru nerecunoașterea alegerilor, pentru susținerea unui anti-Maidan, de exemplu, un ruso-Maidan. Frustrații și debusolații de inspirație rusă, prorușii vor avea motive și să nu recunoască alegerile, dacă nu le va conveni”, a avertizat jurnalistul.
El atrage atenția că trebuie să se țină cont de corectitudinea politică, cea care ,i-a făcut pe americani să protesteze față de scoaterea din cursa electorală a acestui partid. „Și probabil și Uniunea Europeană va veni cu un astfel de mesaj”, crede analistul.
Emil Hurezeanu consideră că și organele de securitate ale Moldovei au o responsabilitate. Fără îndoială, ştiau mai de mult că partidul este finanțat de Moscova, dar au reacționat târziu. Pe de altă parte, în spiritul corectitudinii politice de care vorbea, se poate observa că și tabăra proeuropeană este finațată, implicit, indirect, de Uniunea Europeană și de România. „De altfel, e evident, nu ştiu cine mai citeşte cu ochelari roz evoluțiile din Republica Moldova. Evident că există o aripă proeuropeană sau proccidentală implicit, indirect însă, finanțată de Uniunea Europeană și de România, și o aripă, care se numește în mod paradoxal Patria – patria cui? A lui Lenin? A lui Lermontov – partidul ăsta al lui Usatîi care era finanțat de Rusia. Cine finanțează ce?”, spune Emil Hurezeanu.
Jurnalistul afirmă că procesul, care a avut „trăsături feudale” destul de transparente, „e o formă abuzivă, arbitrară și pompieristică de a împărți șansele, de a răpi șansele unui partid, oricât de puțin simpatic ți-ar fi, oricând de prorus ar fi”. El a explicat și de ce:
„Partidul ăsta a apucat să se înfiripeze, omul (Renato Ustatîi) are un talent destul de reducționist, recrutează rapsozi și cântăreți de rock sau de romanțe rusești a la Marina Voica, e o doamnă, Maria Rotaru,supervedetă la Moscova, originară din Republica Moldova, și care a cântat la Chișinău în regia acestui tânăr militant prorus pentru 100.000 de euro. Deci, a reformulat puțin campania electorală, n-a făcut campanie electorală politic, a umplut piața aia unde e Arcul de Triumf și bdul Ștefan cel Mare cu rusofoni sau poate chiar românofoni dornici să asculte muzica bună care pentru ei e muzica rușilor. Foarte bine. Statul, prin autoritatea lui de securitate, nu știa mai repede? Decide astăzi (joi – n.r.) că omul finanțat de ruși – după o probă relativ prost jucată în timpul unui proces cu trăsături feudale destul de transparente. Se-ntâmplă astăzi, când nu mai puteau fi înlocuite listele electorale. Dacă îl desființau săptămâna trecută, partizanii, membrii, aleșii acestui partid, candidații acestui partid puteau să fie transferați în alte partide. Astăzi, cu două-trei zile înainte de alegeri, s-a blocat transferul candidaților de la Patria spre listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, spre listele socialiștilor, cred că numai aici s-ar fi dus”, a arătat Emil Hurezeanu.