Elveția și Italia își modifică frontiera. Ce anume a dus la luarea unei astfel de decizii

Data publicării:
Beautiful,View,Of,Old,Village,With,Matterhorn,Peak,Background,In
Celebrul vârf Matterhorn. Foto/ Shutterstock

Redesenări de granițe pe timp de pace, în inima Europei. Iată că este posibil, iar cauza ar putea să-i surprindă pe mulți. Este vorba despre Elveția și Italia, care au fost de acord să redeseneze granița care traversează un vârf alpin, în condițiile în care schimbările climatice au modificat frontiera definită istoric. Cele două țări au fost de acord cu modificările din zona Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, care se întinde pe regiunea Zermatt din Elveția și pe Valea Aosta din Italia.  O parte din zona afectată se va afla sub Matterhorn și în apropiere de o serie de stațiuni de schi populare, informează BBC

Marile secțiuni ale frontierei elvețiano-italiene sunt determinate de crestele ghețarilor sau de zonele cu zăpadă permanentă, însă topirea ghețarilor a provocat deplasarea acestor limite naturale, ceea ce a determinat ambele țări să încerce să rectifice frontiera. Elveția a aprobat oficial vineri acordul privind modificarea, însă Italia nu a făcut încă același lucru. Aceasta vine în urma unui proiect de acord elaborat de o comisie mixtă elvețiano-italiană în mai 2023.

Ghețarii elvețieni pierd din volum

Statisticile publicate în septembrie anul trecut au arătat că ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volumul lor în 2023, a doua cea mai mare pierdere înregistrată vreodată, după topirea record de 6% din 2022.

Rețeaua elvețiană de monitorizare a ghețarilor (Glamos) publică în fiecare an un raport anual, care atribuie pierderile record verilor foarte calde consecutive și ninsorilor foarte slabe din iarna 2022. Cercetătorii spun că, dacă aceste modele meteorologice continuă, dezghețul nu va face decât să se accelereze.

Interese economice

Vineri, Elveția a declarat că frontierele redefinite au fost întocmite în conformitate cu interesele economice ale ambelor părți.

Se consideră că redesenarea frontierelor va ajuta ambele țări să stabilească care este responsabilă pentru întreținerea anumitor zone naturale.

Frontierele elvețiano-italiene vor fi modificate în regiunea Plateau Rosa, refugiul Carrel și Gobba di Rollin - toate se află în apropiere de Matterhorn și de stațiunile de schi populare, inclusiv Zermatt.

Modificările exacte ale frontierelor vor fi puse în aplicare și acordul va fi publicat după ce ambele țări îl vor semna.

Elveția afirmă că procesul de aprobare pentru semnarea acordului este în curs de desfășurare în Italia.

Pe cale de dispariție

Anul trecut, Glamos a avertizat că unii ghețari elvețieni se micșorează atât de rapid încât este puțin probabil să mai poată fi salvați, chiar dacă temperaturile globale sunt menținute în limitele creșterii de 1,5°C prevăzute de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Experții spun că, fără o reducere a gazelor cu efect de seră legate de avertizarea globală, ghețarii mai mari, cum ar fi Aletsch - care nu se află la graniță - ar putea dispărea într-o generație.

Descoperiri făcute în urma topirii sau micșorării ghețarilor

O serie de descoperiri au fost făcute pe ghețarii elvețieni în ultimii ani, din cauza topirii și micșorării lor rapide.

În iulie anul trecut, rămășițele umane găsite lângă Matterhorn au fost confirmate ca fiind cele ale unui alpinist german dispărut din 1986. Alpiniștii care traversau ghețarul Theodul de deasupra orașului Zermatt au observat o cizmă de drumeție și crampoane ieșind din gheață.

În 2022, epava unui avion prăbușit în 1968 a ieșit din ghețarul Aletsch.

Iar corpul alpinistului britanic dispărut Jonathan Conville a fost descoperit în 2014 de un pilot de elicopter care a observat ceva neobișnuit în timp ce livra provizii unui refugiu montan de pe Matterhorn.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Salariu de 4.400 € /lună pentru românii care au un astfel de astestat. Unde trebuie să meargă?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...