James este unul din britanicii care au accesat portalul Transylvania Beyond, la câteva minute după ce acesta a fost creat. Este unul dintre britanicii speriaţi de ce ar putea aduce Brexitul. Ia serios în calcul aşadar posibilitatea de a se stabili în România.
„Cred că dacă aș putea să merg acolo să lucrez, să văd cum e, ar fi grozav. Cred că acesta e lucrul pe care generaţia mea l-a pierdut, posibilitatea de a lucra în Europa. Cred că de asta mulţi sunt nervoși că ieșim din UE,” spune James Whiteman.
Site-ul Transylvania Beyond a devenit viral rapid. La fiecare patru minute, un nou străin trimite un mesaj.
„Mulți dintre ei sunt interesați de oportunități de business, fie să își aducă business-ul în Transilvania, fie să înceapă o companie aici, o parte au cerut informații despre cum să își găsească un job în România, alții despre ce ar însemna să își mute familia aici,” explică Elena Hurjui, iniţiatoare a campaniei.
Natura spectaculoasă, festivalurile devenite deja celebre în Europa, numărul mare de specialiști în IT, conexiunea bună la internet şi şansele excelente pentru a lansa un start-up, acestea sunt doar câteva dintre atuurile de la noi care îi tentează pe britanici.
„Ne-am gândit că asta e oportunitatea perfectă: avem business-uri londoneze care vor să se relocheze în UE și aici la Cluj avem o nevoie maximă de antreprenori competenți, formați pe piețe puternice, pe piețe competitive,” precizează Adrian Doncea, inițiator al campaniei.
„Asta o va regla cumva până la urmă piața și economia locală în măsura în care are potențialul și prezintă interes pentru așa ceva sau poate oferi, să zicem, locuri de muncă,” spune Emil Culda, analist economic.
Nu doar britanicii par dispuşi să ia viaţa de la capăt în România. Clujenii spun că au mai primit mesaje de la canadieni, americani şi ucrainieni.