Video&Foto După inundaţiile catastrofale, Germania se luptă cu gunoaiele rămase. Munți de deșeuri formate din mașini de zeci de mii de euro

Data publicării:
A destroyed car is seen in Mayschoss in the district of Ahrweiler, western Germany, on July 23, 2021, days after heavy rain and floods caused major damage in the Ahr region. In mid-July western Europe was hit by devastating floods after torrential rains
Germanii se confruntă cu o nouă probemă: munții de gunoaie rămase după inundații, în condițiile în care stațiile de sortare a deșeurilor sunt deja blocate. Foto: Profimedia

Inundaţiile devastatoare care au "măturat" vestul Germaniei au lăsat în urmă munţi de gunoaie - de la deșeuri de mici dimensiuni, până la frigidere și maşini -, care s-au adunat pe marginea drumurilor şi în gropile de gunoi improvizate. Curățenia ar putea dura mai multe săptămâni, iar autorităţile locale au cerut ajutorul voluntarilor, din cauza volumului imens de gunoaie.

În mijlocul mirosului înţepător şi al fricii de infecţie, ţara care a lansat sistemul modern de gestionare a deşeurilor se luptă cu zeci de mii de tone de deşeuri răspândite de-a lungul oraşelor şi satelor din vestul Germaniei după inundaţiile devastatoare care au provocat decesul a 180 de persoane, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

La o săptămână după inundaţii, o mare parte a gunoaielor a fost strânsă în grămezi, astfel încât să se poate circula pe străzi sau să se poată transporta spre gropi de gunoi improvizate.

Pentru Hans-Peter Bleken, un locuitor din Bad Neuenahr, o localitate din landul Renania-Palatinat, unul din cele mai grav lovite de inundaţii, operaţiunea de curăţare condusă de pompieri şi armată a fost un "ajutor excelent".

"Următoarea mare problemă vor fi grămezile mari de deşeuri menajere", a declarat Hans-Peter Bleken, potrivit căruia mirosul degajat de reziduurile alimentare alterate este omniprezent. "Am învins corona, dar dacă acum vom avea bacterii, şobolani şi mai mulţi viruşi atunci ne vom confrunta cu o nouă problemă", a adăugat el.

Germanii se confruntă cu o nouă probemă: munții de gunoaie rămase după inundații, în condițiile în care stațiile de sortare a deșeurilor sunt deja blocate. Foto: Profimedia
Germanii se confruntă cu o nouă probemă: munții de gunoaie rămase după inundații, în condițiile în care stațiile de sortare a deșeurilor sunt deja blocate. Foto: Profimedia

Germania a inventat colectarea selectivă a gunoiului

Germania este ţara care a lansat sistemul modern de gestionare a deşeurilor în anii 1970 prin introducerea conceptului de selectare a gunoaielor care merg spre reciclare, incinerare sau groapă de gunoi.

Însă cantitatea de gunoi cu care se confruntă după ultimele inundații este mult mai mare decât poate face faţă industria de gestionare a deşeurilor. Firmele de construcţii şi fermierii au dat o mână de ajutor la transportarea deşeurilor, însă în condiţiile în care facilităţile de depozitare sunt pline, trebuie găsite gropi de gunoi temporare.

"Cea mai mare provocare este volumul uriaş de deşeuri. Vorbim de cantităţi de neconceput", spune Anna Ephan, purtător de cuvânt la Remondis, cea mai mare firmă de gestionare a deşeurilor din Germania.

Joi, Armin Laschet, guvernatorul landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, a declarat într-o conferinţă de presă că "nu va fi posibil să gestionăm la nivel local toate aceste deşeuri. Avem nevoie de un ajutor mai extins".

Oraşul Koln, cel mai mare oraş din Renania de Nord-Westfalia, cu o populaţie de peste un milion de locuitori, a lansat un apel pe Facebook pentru a ajuta la curăţarea unor cantităţi de gunoaie de neimaginat.

"Districtele şi gospodăriile afectate au nevoie urgent de sprijin pentru a face faţă acestei sarcini, în condiţiile în care infrastructura noastră existentă este deja epuizată", se arată în apel, care include şi un număr de urgenţă la care cei care doresc să ajute pot suna.

Cea mai mare parte a acestor gunoaie va trebui incinerată, însă în condiţiile în care facilităţile municipale sau comerciale funcţionau la capacitate maximă încă înainte de inundaţii, nu există capacităţi de rezervă.

"Acestea se adaugă gunoaielor pe care le procesăm deja şi este ceva neaşteptat", spune Bernhard Schodrowski de la Asociaţia companiilor din industria de gestionare a deşeurilor. Potrivit acestuia, există provocări mari cu depozitarea în siguranţă a gunoaielor pentru a reduce riscul de boli, iar multe companii din acest sector se luptă pentru a restabili aprovizionarea cu apă potabilă şi a repara sistemele de canalizare.

"Suntem încrezători dar va mai dura câteva săptămâni până când vom putea să controlăm această provocare", a spus Schodrowski.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...