O propunere a Ministerului polonez al Sănătății de a înregistra toate sarcinile – oficial în scopuri medicale – a stârnit indignarea publică, în condițiile în care avorturile au fost interzise aproape total, relatează Politico.
Un decret elaborat de minister în octombrie și făcut public săptămâna aceasta de deputatul de opoziție Krzysztof Brejza precizează că, dacă o femeie însărcinată primește orice fel de servicii medicale, faptul că este însărcinată trebuie introdus în Sistemul Informațional Medical. Această bază de date națională stochează date privind tratamentul pacienților, în mare parte pentru a ține evidența medicamentelor.
Măsura propusă ar permite autorităților să urmărească fiecare sarcină și să vadă dacă aceasta duce la nașterea unui copil. Acest lucru a stârnit îngrijorări că registrul ar putea fi folosit pentru a urmări dacă o femeie a făcut un avort.
„Cer explicații: cine a inițiat modificarea și care este scopul ei real?”, a scris Brejza pe Twitter. De asemenea, deputatul a întrebat Ministerul Justiției dacă procurorilor li se va permite accesul la registru.
Guvernul de dreapta al Poloniei, condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), a pus în aplicare unele dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa.
Avortul este acum permis doar în cazuri de viol, incest și când viața femeii este în pericol. Dar moartea a unei femei însărcinate, care nu a putut face avort la timp, a scos în evidență problemele pe care le poate provoca această lege.
Moartea Izabelei, în vârstă de 30 de ani, într-un spital din Pszczyna, sudul Poloniei, a fost prima fost legată public de legea privind avorturile. Izabela, o femeie de 30 de ani, aflată în a 22-a săptămână de sarcină, a murit de șoc septic deoarece doctorii au așteptat ca inima copilului ei nenăscut să se oprească, potrivit familiei ei.
Cazul a stârnit un nou val de proteste față de legea avorturilor.
Ministerul Sănătății susține că este necesar să țină evidența sarcinilor în Sistemul de Informații Medicale, sau SIM, pentru a monotoriza medicamentele pe care le-a primit o persoană.
„Scopul este evitarea prescrierii medicamentelor care nu sunt recomandate în timpul sarcinii, în cazul incapacității de a obține informații de la pacientă”, a arătat ministerul într-un comunicat de presă.
„În plus, utilizarea informațiilor despre sarcină este necesară pentru a verifica servicii suplimentare, cum ar fi primirea de medicamente gratuite sau dreptul de acces prioritar la serviciile medicale”, se mai arată în declarație.
Comunicatul nu a făcut însă nicio referire la îngrijorările că baza de date ar putea fi utilizată pentru a urmări dacă o femeie își duce sarcina la termen.
Editor : M.B.