Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul britanic David Cameron a început pe un ton relaxat, chiar din momentul în care oficialul român i-a prezentat delegaţia sa.
Klaus Iohannis: Colegii mei, domnul ambasador Motoc. Domnul Comănescu, consilierul meu. Domnul Orban, consilierul meu.
David Cameron: E vreo legătură cu Orban (n.r. premierul Ungariei)?
Klaus Iohannis: Nu prea cred!
David Cameron: Niciodată nu ai de unde să ştii!
Întâlnirea a continuat pe acelaşi ton şi în momentul pozei oficiale.
Klaus Iohannis: Să facem o fotografie serioasă.
David Cameron: Foarte bine.
Klaus Iohannis: Acum să dăm mâna.
David Cameron: Foarte bine.
Tonul s-a schimbat în momentul discuţiilor oficiale, când cei doi au vorbit despre libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană, iar David Cameron i s-a plâns lui Klaus Iohannis că Marea Britanie are probleme din cauza imigranţilor care primesc beneficii sociale, fără să le merite.
„Nu a fost discuția centrată pe cetățenii români. Eu am propus să începem un proces de reflecție: cum putem despărți dreptul la liberă mișcare de dreptul la beneficii sociale. Problema fundamentală nu a fost că românii s-au dus acolo să muncească, ci că sunt oameni care merg acolo pentru a beneficia de anumite drepturi sociale, mai exact de ajutor de șomaj fără a fi muncit acolo. Tratatele Uniunii spun că cetățenii trebuie tratați egal. Și dacă cetățenii originari din acea țară beneficiază de ajutor de șomaj, atunci au fost unii care au speculat și s-au dus exact pentru ajutorul de șomaj acolo”, a declarat președintele Iohannis.
Marea Britanie se confruntă cu un val de imigranţi în ultimii doi ani: 642.000 de oameni, dintre care 37.000 de români şi bulgari. De altfel, tema imigranţilor din România care au ajuns în Marea Britanie ca să profite de ajutoarele de stat a fost pe larg tratată în documentarele televiziunii Channel 4 şi a provocat reacţia vehementă a românilor care trăiesc cinstit în Marea Britanie.