Demnitari europeni anchetaţi pentru corupţie

Data publicării:
Silvio Berlusconi - AFP Mediafax Foto-FILIPPO MONTEFORTE

Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy şi Ivo Sanader sunt doar câţiva dintre ei, în timp ce probleme cu legea au şi unii membri ai familiilor regale - un exemplu este cel al Infantei Cristina, una dintre fiicele fostului rege al Spaniei.

I se spune Il Cavaliere şi a fost, cu siguranţă, unul dintre cei mai carismatici şi neconvenţionali premieri din istoria Italiei. Silvio Berlusconi a ţinut prima pagină a ziarelor cu scandalurile în care a fost implicat. Şi nu au fost deloc puţine, iar dosarele Rubygate şi Mediaset sunt câteva dintre ele.

În cel dintâi, el a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi a primit interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră pe care a plătit-o. A făcut apel la decizie, iar în acest an a fost achitat de instanţa supremă. În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a "umflat" costurile de achiziţie a drepturilor de difuzare pentru mai multe filme. Din cauza vârstei înaintate, a primit doar un an de muncă în folosul comunităţii.

În Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy are şi el probleme cu legea. A fost reţinut anul trecut timp de 15 ore, fiind cercetat pentru donaţiile primite în campania sa electorală din 2007. A fost eliberat, dar nu a scăpat de punerea sub acuzare pentru corupţie şi trafic de influenţă. În ciuda acestor probleme, Sarkozy pare decis să-şi încerce din nou şansa în politică şi vrea să candideze pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

În Croaţia, fostul premier Ivo Sanader a fost condamnat în 2012, în primă instanță, la zece ani de închisoare. A fost acuzat că a primit ilegal sute de mii de de euro de la o bancă austriacă, dar a fost inculpat şi pentru o mită de zece milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. A fugit din țară, dar a fost prins în Austria și extrădat.

De scandaluri nu a scăpat nici fostul preşedinte francez Jacques Chirac, condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare. Poliţia a descoperit atunci că mai multe persoane care lucrau pentru campania electorală a partidului său au fost plătite de primărie, în perioada în care acesta era edil. A fost primul fost preşedinte francez audiat într-o afacere de corupţie.

Probleme cu legea au inclusiv familiile regale. În Spania, una dintre fiicele fostului rege Juan Carlos, Infanta Cristina, este implicată într-un scandal care-l are în prim-plan pe soţul său. Prinţesa este suspectată că l-ar fi ajutat pe acesta să deturneze bani publici, printr-o fundaţie pe care o conducea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...