Demnitari europeni anchetaţi pentru corupţie

Data publicării:
Silvio Berlusconi - AFP Mediafax Foto-FILIPPO MONTEFORTE

Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy şi Ivo Sanader sunt doar câţiva dintre ei, în timp ce probleme cu legea au şi unii membri ai familiilor regale - un exemplu este cel al Infantei Cristina, una dintre fiicele fostului rege al Spaniei.

I se spune Il Cavaliere şi a fost, cu siguranţă, unul dintre cei mai carismatici şi neconvenţionali premieri din istoria Italiei. Silvio Berlusconi a ţinut prima pagină a ziarelor cu scandalurile în care a fost implicat. Şi nu au fost deloc puţine, iar dosarele Rubygate şi Mediaset sunt câteva dintre ele.

În cel dintâi, el a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi a primit interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră pe care a plătit-o. A făcut apel la decizie, iar în acest an a fost achitat de instanţa supremă. În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a "umflat" costurile de achiziţie a drepturilor de difuzare pentru mai multe filme. Din cauza vârstei înaintate, a primit doar un an de muncă în folosul comunităţii.

În Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy are şi el probleme cu legea. A fost reţinut anul trecut timp de 15 ore, fiind cercetat pentru donaţiile primite în campania sa electorală din 2007. A fost eliberat, dar nu a scăpat de punerea sub acuzare pentru corupţie şi trafic de influenţă. În ciuda acestor probleme, Sarkozy pare decis să-şi încerce din nou şansa în politică şi vrea să candideze pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

În Croaţia, fostul premier Ivo Sanader a fost condamnat în 2012, în primă instanță, la zece ani de închisoare. A fost acuzat că a primit ilegal sute de mii de de euro de la o bancă austriacă, dar a fost inculpat şi pentru o mită de zece milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. A fugit din țară, dar a fost prins în Austria și extrădat.

De scandaluri nu a scăpat nici fostul preşedinte francez Jacques Chirac, condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare. Poliţia a descoperit atunci că mai multe persoane care lucrau pentru campania electorală a partidului său au fost plătite de primărie, în perioada în care acesta era edil. A fost primul fost preşedinte francez audiat într-o afacere de corupţie.

Probleme cu legea au inclusiv familiile regale. În Spania, una dintre fiicele fostului rege Juan Carlos, Infanta Cristina, este implicată într-un scandal care-l are în prim-plan pe soţul său. Prinţesa este suspectată că l-ar fi ajutat pe acesta să deturneze bani publici, printr-o fundaţie pe care o conducea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...