Decretul prin care Vladimir Putin pedepseşte Turcia
Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages
Recep Erdogan: „Suntem cu adevărat întristaţi de acest incident. Nu ne-am fi dorit să se întâmple aşa ceva, dar din păcate s-a întâmplat. Sperăm ca tensiunile cu Rusia să nu crească şi să nu rezulte alte incidente regretabile”.
Mesajul preşedintelui turc nu l-a impresionat pe Vladimir Putin care a impus o serie de sancţiuni la adresa Turciei, pentru protejarea securităţii şi intereselor naţionale ale Rusiei. Decretul semnat de preşedintele rus a intrat deja în vigoare şi prevede că importurile unor bunuri din Turcia va fi limitat sau chiar oprit, operaţiunile firmelor turceşti de pe teritoriul rusesc vor fi limitate, iar agenţiile de turism din Rusia nu vor mai putea vinde vacanţe pentru destinaţii din Turcia. De asemenea, de la 1 ianuarie, turcii vor avea nevoie de viză ca să intre în Rusia, iar companiile ruseşti nu vor mai putea angaja cetăţeni turci.
Moscova consideră că aceste acţiuni sunt justificate.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse: „Nimeni nu are dreptul să doboare ca un trădător, mişeleşte, un avion rus. Preşedintele este mobilizat, pe deplin mobilizat, mobilizat în măsura în care circumstanţele o cer”.
Damasc: Turcia dă arme teroriştilor şi primeşte în schimb petrol furat
În sprijinul Rusiei au venit şi aliaţii de la Damasc. Armata Siriană susţine că Turcia îi ajută pe terorişti cu arme şi echipament.
Gen. Ali Muaeeb, purtător de cuvânt al Armatei Siriene: „Am obţinut informaţii care arată că guvernul turc a crescut recent ajutorul către terorişti, anume că le dă armele, muniţie şi echipamentul necesar ca să-şi continue acţiunile criminale, la schimb cu petrol ieftin furat şi artefacte din Siria şi Irak”.
Vladimir Putin şi Recep Erdogan vor fi prezenţi amândoi săptămâna viitoare la summitul pentru climă de la Paris, însă Kremlinul nu a anunţat dacă va avea loc şi o întâlnire între cei doi lideri.