Declarație îngrijorătoare a ministrului Apărării de la Londra: Armata britanică nu poate opri o invazie

Data publicării:
Russian invasion of Ukraine
John Healey, în hiane civile, alături de militari britanici Foto: Profimedia

Ministrul britanic al Apărării a avertizat că forțele armate ale Marii Britanii sunt atât de epuizate încât țara nu este pregătită să respingă o invazie. În cea mai dură evaluare de până acum a capacității de apărare a Regatului Unit, John Healey a declarat că armata ar putea desfășura „operațiuni”, dar nu ar fi în măsură să oprească un inamic de la invazie.

În contextul în care Partidul Laburist britanic încearcă constant să descrie moștenirea dezastruoasă lăsată de conservatori, Healey a declarat: „Marea Britanie, la fel ca multe alte națiuni, a devenit în esență foarte competentă și pregătită să desfășoare operațiuni militare. Ceea ce nu am fost pregătiți să facem este să luptăm. Dacă nu suntem pregătiți să luptăm, nu suntem în stare să descurajăm”, scrie The Independent.

John Healey a declarat pentru podcastul Power Play de la Politico că starea forțelor armate atunci când a devenit secretar al apărării, în iulie, era „mult mai gravă, cu probleme mult mai profunde decât ne așteptam”.

Pe fondul frustrării crescânde față de întârzierile guvernului în stabilirea unui calendar pentru momentul în care cheltuielile de apărare vor ajunge la 2 % din PIB-ul Marii Britanii, Healey a recunoscut, de asemenea, că „îi ia [guvernului] ceva timp să se pună în mișcare”.

Una dintre primele acțiuni ale guvernului laburist după câștigarea alegerilor generale a fost să lanseze o evaluare aprofundată a stării capacităților militare ale Marii Britanii.

Premierul Keir Starmer a declarat atunci  despre capacitățile de apărare ale Marii Britanii că au fost „golite” de 14 ani de neglijență din partea conservatorilor, promițând o „foaie de parcurs” pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale Marii Britanii la obiectivul stabilit.

Dar fostul secretar al apărării Ben Wallace a condamnat abordarea laburistă față de forțele armate, spunând că „nu avem nevoie de mai multe distrageri ale atenției din partea «noilor revizuiri»”. El a declarat pentru The Independent: „Pentru ca forțele noastre să fie potrivite și pregătite, trebuie să continuăm o creștere constantă și anuală a bugetului pentru a ne asigura că revizuirile din ultimii ani sunt efectiv realizate”.

Wallace a declarat că războaiele laburiste din Irak și Afganistan au epuizat armata și „nimeni nu a început să le finanțeze în mod corespunzător până la mandatul meu”. Și a avertizat: „Noul guvern se folosește de revizuirea sa pentru a evita finanțarea și ne va întoarce la vechile zile întunecate de golire care au avut loc atât sub laburiști, cât și sub conservatori.”

După comentariile lui Healey, The Times a relatat că șefii militari de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării împărtășesc opinia acestuia potrivit căreia, dacă forțele armate ar fi forțate să intre în luptă în viitorul apropiat, ar putea pierde în luptă.

În februarie, deputații din comisia parlamentară pentru apărare au avertizat că Marea Britanie nu este suficient de pregătită pentru a purta un război total, în ciuda faptului că o astfel de pregătire este un factor de descurajare vital pentru adversarii Marii Britanii.

Grupul influent de parlamentari a avertizat că armata este „în mod constant suprasolicitată”, iar „presiunea necruțătoare” asupra personalului exacerbează criza în materie de recrutare și menținere a personalului, care face ca mai mulți oameni să părăsească forțele armate decât să se alăture.

Dar deputatul conservator James Cartlidge a declarat că Healy și deputații „nu ar trebui să vorbească despre capacitatea forțelor armate”.

El a declarat pentru The Times că Marea Britanie are „disuasiunea supremă” în programul nuclear Trident și a angajat aproape 20.000 de militari la un exercițiu recent al NATO.

El a adăugat: „În egală măsură, există lacune care trebuie umplute și reaprovizionate, nu în ultimul rând în ceea ce privește înlocuirea munițiilor pe care le-am oferit pe bună dreptate Ucrainei, dar și impactul unei piețe a muncii dinamice asupra retenției.

„Am acceptat necesitatea de a crește bugetul apărării la 2,5 %, deoarece amenințarea este în creștere și natura războiului evoluează rapid.”

Revizuirea apărării de către premierul Keir Starmer va determina viitoarea poziție de apărare a Regatului Unit, capacitățile necesare și va trasa o cale pentru ca Marea Britanie să îndeplinească „angajamentul de fier” al laburiștilor de a atinge un nivel al cheltuielilor de apărare de 2,5 % din PIB.

Aceasta va pune o politică „NATO pe primul loc” în centrul planurilor Regatului Unit și va fi elaborată cu contribuția aliaților, a experților și a industriei de apărare.

Revizuirea va răspunde nu doar la invazia Rusiei în Ucraina, ci și la instabilitatea din Orientul Mijlociu și la ascensiunea țărilor autoritare.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tunelul interzis din Munții Bucegi: De ce a fost abandonat pe neașteptate
Digi FM
Oana Pellea o critică pe Alina Ceușan, după ce blonda s-a pozat cu picioarele sprijinite de balconul lojei de...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Actorul Jeremy Jackson, șocat să-și vadă fosta soție pe străzi, căutând prin gunoaie: "Să o pierd a fost...
Adevarul
Legitimația unui pilot rus a fost găsită printre rămășițele avionului doborât în Sudan. Legăturile cu...
Newsweek
Schengen se destramă. După Germania, Franța introduce controale drastice la vamă de la 1 noiembrie
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”
Film Now
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit