Decizie controversată. Polonia, așteptată să stabilească azi cine are prioritate - constituția țării sau tratatele europene

Data actualizării: Data publicării:
sediul Tribunalului Constituțional din Polonia
Tribunalul Constituțional din Polonia. Foto: trybunal.gov.pl

O înaltă instanță din Polonia urmează să decidă marți cine are întâietate, constituția țării sau legile europene, aceasta fiind prima din cele două decizii din această săptămână care ar putea să intensifice conflictul cu Bruxelles-ul asupra statului de drept, anunță Reuters.

Varșovia intenționează să reacționeze la ceea ce numește amestec nejustificat în treburile interne din partea Comisiei Europene, dar criticii afirmă că a contesta întâietatea legilor europene subminează funcționarea blocului comunitar și pune în pericol statutul de membru al Poloniei. 

Polonia are o dispută îndelungată cu UE asupra reformelor din justiție, despre care criticii spun că subminează independența sistemului judiciar. Partidul naționalist de guvernare Lege și Justiție (PiS) susține însă că aceste reforme sunt necesare pentru ca instanțele să funcționeze mai eficient și pentru a elimina unele influențe comuniste.

Polonia afirmă că reformele sunt o chestiune de afaceri interne.

„Am văzut în ultimii ani că organisme UE, cum ar fi Comisia Europeană sau Curtea de Justiție a UE, au acționat cu violarea tratatelor când s-au amestecat în sistemul judiciar din Polonia”, a declarat ministrul ajunct al Justiției, Sebastian Kaleta.

În luna martie, Polonia a anunțat că prim-ministrul Mateusz Morawiecki va cere Tribunalului Constituțional să decidă cine are întâietate, constituția țării sau tratatele europene. Tribunalul urmează să ia o decizie astăzi.

Ca parte a procedurilor inițiate de Bruxelles împotriva Poloniei, Curtea de Justiție a UE i-a cerut anul trecut Varșoviei să dizolve un organism creat pentru a ancheta magistrații.

Organismul, Camera Disciplinară a Curții Supreme, a cerut Tribunalului Constituțional să stabilească dacă o astfel de dizolvare este constituțională. O decizie urmează să fie luată miercuri.

Comisia Europeană i-a cerut Poloniei să nu conteste întâietatea legilor UE, exprimând îngrijorarea că astfel sunt puse la îndoială principii fundamentale ale blocului comunitar, iar unii observatori au avertizat că acest lucru ar putea avea consecințe serioase.

„În opinia mea, dacă PiS trece Rubiconul... nu numai procedurile de infringement vor fi luate în calcul”, a declarat Laurent Pech, profesor de legislație europeană la Universitatea Middlesex din Londra.

„Aș spune că va fi foarte ușor să fie activat mecanismul european privind statul de drept, ceea ce va avea ca rezultat probabil suspendarea fondurilor europene”, a mai spus acesta.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei