De la un atelier pornit în curtea unei case, la cea mai robotizată fabrică din România. Secretul unei afaceri cu porțelan

Sergiu Voicu Data actualizării: Data publicării:
roboti care manipuleaza farfurii
O fabrică de porțelan din Alba este cea mai robotizată companie din România Foto: captură video Digi24

Un atelier de porțelan pornit în curtea unei case din Alba este acum cea mai robotizată fabrică din România și a ajuns de talie mondială. Este o afacere care demonstrează că mediul privat se poate dezvolta și cu ajutorul banilor europeni.  Antreprenorul Cristian Covaciu a detaliat pentru Digi 24 cum a atins această performanță și câți roboți are acum în fabrică.

„În acest moment avem cam 300 de roboți și ce a început ca un hobby în 2000 a devenit o adevărată tehnologie. Ne-am propus ca până în 2030 să nu mai avem nicio persoană care să atingă farfuriile și oamenii să facă doar munca de concepție și supraveghere”, spune Cristian Covaciu.

În anul 2000, când a adus primul robot, firma românească era un adevărat pionier în lume pe acest segment. Banii europeni au ajutat-o apoi să se dezvolte și mai mult. „Fără acești bani nu eram la nivelul la care suntem astăzi, nu reușeam același volum”, recunoaște antreprenorul Cristian Covaciu.

„Am făcut pe fonduri europene dublare de capacitate. Hala în care ne aflăm este efectiv numai cu ajutorul fondurilor europene construită. Și roboții și automatizarea au intrat în proiectul ăsta nou”, spune Elena Covaciu, antreprenor al companiei de porțelan.

Cristian Covaciu spune că au fost depuse mai multe proiecte pentru a accesa finanțarea europeană. „Jumătate din fonduri au fost bani europeni, restul i-am pus noi. Un proiect de aproximativ 8 milioane de euro. Și am creat în jur de 300 de locuri de muncă”, punctează antreprenorul.

Planurile nu se opresc însă aici. „Nu este suficient. Avem cereri de producție mai mult decât putem face și sperăm să mai accesăm fonduri, ca să triplăm modulul de producție pe care îl avem”, spune Elena Covaciu.

Cea mai modernă fabrică de cești din lume

Iar planurile de viitor sunt îndrăznețe.

„Avem în proiectare cea mai modernă fabrică de cești din lume. Va conține tehnologii care nu se mai folosesc nicăieri în lume. Vom fi primii care folosesc aceste tehnologii. Vrem să fie cea mai eficientă fabrică din lume pe acest tip de produs. Asta e pe termen foarte scurt”, dezvăluie Cristian Covaciu.

„Pe termen mediu ne-am propus ca până în 2030 să nu mai folosim deloc energie clasică, să trecem pe energie verde, urmând ca pe termen foarte lung să înlocuim complet hidrocarburile cu hidrogen”, detaliază antreprenorul.

În prezent, compania românească asigură peste 1% din producția mondială de farfurii. „Producem peste 50 de milioane de farfurii și am făcut o socoteală de curând, avem peste 600 de milioane de farfurii vândute”, spune Cristian Covaciu.

„În cifre, suntem cea mai mare fabrică din Europa”, adaugă Elena Covaciu.

„Așa cum se vede, în Alba Iulia șomajul este zero. Nu există decât oameni care, din punctul meu de vedere, nu doresc să își găsească un loc de muncă.
Zona este extrem de bine dezvoltată. Plus că s-au creat locuri de muncă mult mai bine plătite”, spune antreprenorul, întrebat cât de mult ajută mediul privat posibilitatea de a contracta sume de la Bruxelles.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei