Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European, joi, cu 15 voturi „împotrivă”, 6 voturi „pentru” și 2 abțineri. Fără avizul acestei comisii, ea nu poate fi audiată în Comisia Transporturi, prin urmare nu mai poate fi comisar european. Ea a dat explicații despre două împrumuturi de la persoane fizice și de un împrumut de la o bancă.
Prin urmare, Comisia Juri a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate ocupa funcția de comisar european, spun surse din PE.
Membrii comisiei consideră că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles.
Cum a decurs audierea Rovanei Plumb în Comisia Juridică a Parlamentului European
Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoana de la care a împrumutat 800.000 de lei și dacă are vreo legătură cu partidul, iar ea a răspuns, potrivit surselor Digi24.ro, că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din „cercul de cunoștințe” și că acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și doar a avut bunăvoința de a o împrumuta.
Ea a mai spus că persoana respectivă nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care își va desfășura activitatea.
Manon Aubry, europarlamentar francez (GUE), a întrebat-o ce comentarii poate să facă cu privire la faptul că nu i-a fost ridicată imunitatea în Parlamentul României, iar Plumb a răspuns că va respecta prevederile Codului de Conduită ale PE.
Fostul ministru PSD a respins ideea că împrumutul a fost acordat cu dobândă și a susținut că „a fost un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”.
Europarlamentarul Patrick Breyer (Verzi) a dorit să afle despre un împrumut de 63.000 de lei de la Ion Niculescu, proprietarul unui hotel din Dâmbovița, de ce nu l-a declarat și cum l-a returnat de vreme ce a nu a avut venituri. Rovana Plumb a răspuns că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare din 2016 și ulterior a fost rambursat.
De asemenea, Plumb a invocat legea și prevederile ei pentru a da asigurări că politicienii nu vor fi recunoscători pentru împrumuturile primite.
Germanul Axel Voss (CDU) a întrebat-o dacă există și alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-a menționat în declarația de avere, la care Plumb a invocat faptul că, ieri, Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze o parte din cheltuielile de campanie ale PSD.
„Nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro”, a mai spus ea, vorbind de împrumutul luat de la o bancă pentru construirea locuinței menționate în declarația de interese.
Întrebată dacă PSD nu va primi banii de la AEP, iar la rândul său ea să nu primească banii de la PSD, și legat de împrumutul de 63.000 de lei care este interesul acestui om pentru acordarea împrumutului, Rovana Plumb a răspuns că este vorba despre interesul de a avea construite străzi care să ofere acces mai bun oamenilor la hotelul pe care îl deține Ion Niculescu.
La întrebarea de ce nu se face donația directe către partid, ea a spus că acesta „nu are legătură cu partidul” și că împrumutul a fost acordat în condițiile legii 334/2006.
Întrebată de francezul Gilles Lebreton cum se va rambursa împrumutul luat pentru campanie, care este calendarul rambursării și care este mecanismul, Rovana Plumb a spus că persoana respectivă nu are legătură cu statul și cu partidul. Ea a menționat că statul rambursează partidul, iar partidul candidatul.