David Sassoli, noul președinte al Parlamentului European, nemulțumit că nu s-a respectat procedura „spitzenkandidat”

Data publicării:
david sassoli
Socialistul spaniol David Sassoli este noul președinte al Parlamentului European

David Sassoli, noul preşedinte al Parlamentului European, și-a exprimat regretul că nu a fost respectat principiul primului candidat de pe listele electorale în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene (spitzenkandidat), propunând organizarea unei conferinţe pe tema „instrumentelor democraţiei” în Uniunea Europeană, relatează Mediafax.

Am crezut mulţi în principiul primului candidat de pe listele electorale. A fost o campanie electorală a familiilor politice europene. Toată lumea se aştepta ca procedura să se respecte şi astfel să fie desemnat preşedintele Comisiei Europene. Nu a fost aşa. Candidatura mea a luat naştere în Parlamentul UE prin convergenţa grupurilor politice, pentru a iniţia o legislatură pe care trebuie să o folosim şi pentru îmbunătăţirea instrumentelor democraţiei europene. Unul dintre acestea este cel al primilor candidaţi pe liste, modul de protejare a voinţei alegătorilor”, a declarat David Sassoli într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

„Este necesar un pact politic între instituţii. Şi cred că propunerea unei conferinţe interguvernamentale asupra instrumentelor democraţiei europene poate fi utilă. Să lucrăm, terenul este fertil. Putem face astfel încât această legislatură să perfecţioneze nu doar sistemul primului candidat de pe liste, ci şi, spre exemplu, pentru a acorda putere de iniţiativă Parlamentului UE, încă foarte slab. Momentul este cel corect. Trebuie să fim creativi, deoarece a ne atinge de tratate este o chestiune complexă”, a subliniat noul preşedinte al PE.

Ce șanse are Ursula von der Leyden să obțină votul Parlamentului European

Întrebat dacă există riscul ca Ursula von der Leyen să nu obţină votul Parlamentului European pentru învestirea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, David Sassoli a precizat: „Am întâlnit-o deja pe doamna Usula von der Leyen şi i-am garantat că procedura va fi transparentă, cu respectarea prerogativelor tuturor instituţiilor (...)”.

Procedura pentru desemnarea noului preşedinte al Comisiei Europene „nu a fost transparentă”, a afirmat vineri actualul titular al funcţiei, Jean-Claude Juncker, pe fondul polemicilor generate de nominalizarea Ursulei von der Leyen. „Procedura nu a fost transparentă. Din păcate, procedura nu a devenit tradiţie. Eu am fost primul şi ultimul desemnat prin sistemul primului candidat de pe lista electorală”, a declarat Jean-Claude Juncker.

În 2014, Jean-Claude Juncker a fost primul politician desemnat preşedinte al Comisiei Europene prin sistemul primului candidat de pe lista electorală.

Anul acesta, Manfred Weber, primul candidat de pe lista formaţiunii care a câştigat euroalegerile - Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) -, nu a fost desemnat preşedinte al Comisiei Europene, în principal din cauza obiecţiilor formulate de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. 

Manfred Weber, care a fost candidatul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, a denunţat negocierile de „culise” ale „axei Macron-Orban” care au condus la desemnarea Ursulei von der Leyen şi a cerut „democratizarea” Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.  Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a preşedintelui Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. Ţări central şi est-europene, în principal Ungaria şi Polonia, au avut obiecţii privind numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Executivului UE.

Citiți și:  T. Băsescu, despre conducerea UE: Merkel şi Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene

Europarlamentarii, în hohote de râs pe seama lui Dacian Cioloş în plenul de la Strasbourg

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...