Abia sosit la Vilnius, unde urmează să participe la summitul Uniunii Europene cu şase foste republici sovietice, Cameron a postat un mesaj pe Twitter, într-o ofensivă hotărâtă.
„Am evocat comentariile comisarului Andor cu @BarrosoEU (Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene – n.r.), complet inoportune (venind) din partea unor oficiali care nu sunt aleşi, care se plâng cu privire la preocupări legitime”, a scris Cameron.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Un purtător de cuvânt al premierului a mers şi mai departe, declarând că afirmaţiile lui Laszlo Andor, comisarul european pentru Muncă, sunt „prost alese pentru cineva care este plătit de contribuabili britanici şi europeni”.
Andor a declarat că „retorica unilaterală” a lui Cameron riscă să prezinte Marea Britanie ca pe „răutăciosul” UE, răspunzând propunerilor premierului britanic înainte să plece în Lituania, informează Mediafax.
Cameron a pledat miercuri pentru înăsprirea regulilor de alocare a ajutoarelor sociale imigranţilor europeni, cu puţin timp înainte de deschiderea completă a pieţei muncii pentru români şi bulgari, atrăgându-şi critici din partea autorităţilor europene de la Bruxelles.
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a transmis autorităţilor de la Londra că libera circulaţie a persoanelor nu se negociază, atât timp cât Marea Britanie este membră a UE şi a Pieţei Unice.
În cursul cinei de la Vilnius, joi, Cameron a încercat, aşa cum a anunţat, să îşi convingă partenerii europeni de imposibilitatea integrării noilor ţări membre fără o revizuire a principiului liberei circulaţii a persoanelor.
El a fost susţinut de către ministrul său de Externe William Hague, care a apreciat că Marea Britanie este „una dintre ţările cele mai generoase şi deschise din lume” şi că termenul „răutăcios” este „inacceptabil”.