Dan Dungaciu a analizat gestul autorităților de la Moscova de a da foc mâncării importate ilegal din Occident.
„Este răspunsul pe care Federația Rusă trebuie să-l dea Occidentului: 'dacă vreți confruntare, atunci și noi suntem capabili să ducem o confruntare'. Acolo este de fapt un embargo reciproc și Federația Rusă trebuie să câștige la nivel simbolului. Este o practică veche în Federația Rusă, este o practică veche în URSS, este o practică care se continuă nestingherit și în timpul regimului Putin”, a spus Dan Dungaciu.
„În pofida acestor gesturi, care pot să pară iraționale, președintele Putin are un nivel de acceptare de 85%. N-am văzut voci care să conteste competent și credibil aceste cifre. El joacă cartea pe care și-a asumat-o de la reincluderea Crimeei, cum spun rușii, în Federația Rusă. Este o bătălie simbolică, simbolurile sunt foarte importante pentru Federația Rusă, iar imaginile (cu mâncarea – n.r.) reprezintă o contra-simbolistică”, a mai spus directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, subliniind că o chestiune foarte importantă este în ce măsură rușii de rând „vor tranșa această dispută”.
„Putin a semnat un contract în mod tacit cu cetățeanul rus să-i redea Federației Ruse un tip de orgoliu pe care Rusia îl are. Așa cum orice putere imperială are tipul ăsta de raportare la realitate. Cel puțin în acest moment se vede că Putin e câștigător în această confruntare. Ce se va întâmpla după, pe fondul crizei economice? E foarte interesant de urmărit reacțiile care vin de la Moscova. Când domnul Narâșkin, care a fost șeful de cabinet al lui Putin și acum este președintele camerei inferioare a Parlamentului, spune că 'Occidentul va începe o bătălie împotriva noastră în toamnă', asta înseamnă – cel mai credibil – că Federația Rusă se pregătește să contracareze posibile mișcări protestatare în Federația Rusă, generate inclusiv de criza economică, sub pretextul că Occidentul vine cu o nouă ofensivă. E un semnal pe care Narâșkin îl dă: că Rusia se teme. Deocamdată nu putem vorbi de lideri politici credibili care să zdruncine establishment-ul. Sigur că există în Federația Rusă mulți politicieni despre care aflăm după ce mor că au fost foarte importanți, dar din nefericire politiceni importanți nu există în acest moment. Dar, pe fondul unor tensiuni economice, cum bine ați spus Rusia nu este în măsură să arunce mâncarea, pot să crească noi mișcări protestatare în diverse regiuni ale Federației Ruse. Din punctul acesta de vedere, semnalul lui Narâșkin este foarte semnificativ”, a argumentat Dan Dungaciu.
El a mai spus că orice se va întâmpla, „sigur că vinovatul de serviciu va fi Occidentul”.