Cum sunt transformate portocalele siciliene în haine

Data publicării:
portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

De la modă la energie – cojile și semințele faimoaselor portocale din Sicilia sunt folosite într-o gamă largă de afaceri ecologice și sănătoase.

portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

În 2011, Adriana Santonocito era studentă la design în Milano când i-a venit ideea să facă textile durabile din ceea ce natura ne oferă, notează BBC.

Provocarea ei a fost să găsească o metodă prin care să poată recicla sutele de tone de coji de portocale, care altfel ar ajunge la gunoi.

Datorită creativității Adrianei Santonocito acum se pot obține articole vestimentare din cojile de portocale.

Portocalele din Sicilia lasă în fiecare an sute de tone de coji după ce fructele sunt stoarse și transformate în suc.

Se știa deja că celuloza poate fi extrasă din coaja de portocală. Adriana a descoperit însă că folosind reactivii chimici, aceasta ar putea fi transformată în fire care ar putea fi vopsite și amestecate cu alte produse textile, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.

Adriana Santonocito alături de colega sa, Enrica Arena, au înființat în 2014 Orange Fiber și au început să vândă materialul fabricanților de îmbrăcăminte.

În acest an, faimoasa casă de modă italiană Salvatore Ferragamo a folosit ideea în colecția sa de primăvară-vară. Scopul a fost de a-și face cămășile, rochiile și bluzele, mai rezistente, prin mijloace sustenabile.

Orange Fiber, care are în prezent o echipă de 12 persoane, operează dintr-o fabrică locală de procesare a sucurilor, unde își produce materialul rezidual gratuit.

Afacerea este parțial sezonieră, funcționând în lunile anului în care lucrează fabricantul de sucuri. Însă odată ce crusta portocalie a fost transformată în celuloză, ea poate fi stocată pentru utilizare ulterioară.

Portocalele pot fi tranformate și în făină, oferindu-le astfel produselelor de patiserie clasice o opțiune mai sănătoasă.

La fel ca și Orange Fiber, cercetătorii obțin materiile prime de la producătorii de sucuri locale. Ei spală coaja pentru a elimina aroma amară, apoi o usucă, o procesează și albesc ceea ce rămâne.

Salvatore Barbagallo, profesor de agricultură la Universitatea din Catania, spune că făina este „perfect sustenabilă” și nu costă aproape nimic pentru a fi produsă. De asemenea, nu are nici un impact asupra gustului și a mirosului alimentelor în care se regăsește.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...