Cum sunt transformate portocalele siciliene în haine

Data publicării:
portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

De la modă la energie – cojile și semințele faimoaselor portocale din Sicilia sunt folosite într-o gamă largă de afaceri ecologice și sănătoase.

portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

În 2011, Adriana Santonocito era studentă la design în Milano când i-a venit ideea să facă textile durabile din ceea ce natura ne oferă, notează BBC.

Provocarea ei a fost să găsească o metodă prin care să poată recicla sutele de tone de coji de portocale, care altfel ar ajunge la gunoi.

Datorită creativității Adrianei Santonocito acum se pot obține articole vestimentare din cojile de portocale.

Portocalele din Sicilia lasă în fiecare an sute de tone de coji după ce fructele sunt stoarse și transformate în suc.

Se știa deja că celuloza poate fi extrasă din coaja de portocală. Adriana a descoperit însă că folosind reactivii chimici, aceasta ar putea fi transformată în fire care ar putea fi vopsite și amestecate cu alte produse textile, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.

Adriana Santonocito alături de colega sa, Enrica Arena, au înființat în 2014 Orange Fiber și au început să vândă materialul fabricanților de îmbrăcăminte.

În acest an, faimoasa casă de modă italiană Salvatore Ferragamo a folosit ideea în colecția sa de primăvară-vară. Scopul a fost de a-și face cămășile, rochiile și bluzele, mai rezistente, prin mijloace sustenabile.

Orange Fiber, care are în prezent o echipă de 12 persoane, operează dintr-o fabrică locală de procesare a sucurilor, unde își produce materialul rezidual gratuit.

Afacerea este parțial sezonieră, funcționând în lunile anului în care lucrează fabricantul de sucuri. Însă odată ce crusta portocalie a fost transformată în celuloză, ea poate fi stocată pentru utilizare ulterioară.

Portocalele pot fi tranformate și în făină, oferindu-le astfel produselelor de patiserie clasice o opțiune mai sănătoasă.

La fel ca și Orange Fiber, cercetătorii obțin materiile prime de la producătorii de sucuri locale. Ei spală coaja pentru a elimina aroma amară, apoi o usucă, o procesează și albesc ceea ce rămâne.

Salvatore Barbagallo, profesor de agricultură la Universitatea din Catania, spune că făina este „perfect sustenabilă” și nu costă aproape nimic pentru a fi produsă. De asemenea, nu are nici un impact asupra gustului și a mirosului alimentelor în care se regăsește.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...