Cum se vor împărți funcțiile în CE. Politico: Roxana Mânzatu ar putea fi noul comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale 

Data publicării:
Roxana Mînzatu
Foto: Roxana Mînzatu, propunerea României pentru un post de comisar european / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ursula von der Leyen va anunța miercuri în Parlamentul European cine va ocupa funcțiile cheie în echipa sa. Pe baza a zeci de conversații cu oficiali de la Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European, precum și cu oficiali din diferite capitale europene, Politico face previziuni despre cum se vor împărți portofoliile în CE. Roxana Mânzatu ar putea fi noul comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe.

Von der Leyen trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic și echilibrul de gen, scrie Politico. Liderii europeni au făcut, de asemenea, lobby puternic pentru a se asigura că comisarul lor va obține un portofoliu bun. Între timp, diferitele facțiuni politice care o susțin pe von der Leyen în Parlamentul European au împins-o să se asigure că familiile lor politice au suficientă influență în următoarea Comisie.

Prin urmare, von der Leyen ține bine secretul, lăsându-i chiar și pe viitorii comisari în întuneric privind viitoarele lor locuri de muncă. Iată previziunile Politico pentru cum vor fi împărțite funcțiile.

Thierry Breton (Franța)

Portofoliu: Vicepreședinte executiv pentru industrie și autonomie strategică

Relația dintre Breton și von der Leyen nu a fost întotdeauna cea mai ușoară și s-a înrăutățit când Breton a atacat-o deschis în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European. Drept răzbunare, ea probabil că îi va oferi un portofoliu mai mic decât și-ar fi dorit el. Totuși, Breton este văzut ca cineva care duce lucrurile la bun sfârșit. Rolul său de vârf reprezintă nu doar liberalii, ci și ponderea Franței în UE (chiar dacă președintele Emmanuel Macron a fost slăbit pe plan intern de la alegerile franceze).

Raffaele Fitto (Italia)

Portofoliu: Vicepreședinte executiv pentru coeziune, economie și redresare post-pandemie

O vicepreședinție executivă pentru un membru al grupului de extremă dreaptă Conservatori și Reformiști va fi sensibilă pentru socialiștii și liberalii din Parlamentul European. Totuși, există încredere că în cele din urmă se vor conforma cu alegerea, deoarece von der Leyen încearcă de mult să o liniștească pe Giorgia Meloni, premierul Italiei. Punerea lui Fitto la conducerea fondului de redresare post-pandemie și a politicii economice regionale a UE (coeziune în jargonul UE) dă Italiei responsabilitatea pentru părți cheie din bugetul UE.

Valdis Dombrovskis (Letonia)

Portofoliu: Vicepreședinte executiv pentru reconstrucția Ucrainei

Dombrovskis este un nume cu greutate al Partidului Popular European care a colectat portofolii economice de-a lungul timpului. El a fost, de asemenea, în fruntea sprijinului UE pentru Ucraina de la invazia pe scară largă a țării de către Rusia. Acest portofoliu ar combina expertiza lui economică cu inteligența sa politică. Acesta ar putea fi, de asemenea, candidat pentru a obține portofoliul de concurență, sensibil din punct de vedere politic.

Maroš Šefčovič (Slovacia)

Portofoliu: Vicepreședinte executiv pentru administrare, implementare, simplificare și relații interinstituționale

Šefčovič a urcat lent, dar sigur în rândurile Comisiei Europene de când a devenit comisar în 2009. El este văzut de von der Leyen ca o figură constantă și de încredere și, prin urmare, este probabil să rămână vicepreședinte executiv (ceea ce va liniști socialiştii). Dar de data aceasta, cărțile politice sunt împărțite mai prost pentru el. Situația politică internă a Slovaciei îl va costa probabil pe Šefčovič (partidul său Smer nu mai este în grupul socialist din Parlamentul European). Portofoliul lui Šefčovič este setat să fie mai puțin semnificativ și să implice o serie de dosare tehnocratice, deși el ar putea împărtăși un element din portofoliul bugetar cu Piotr Serafin din Polonia.

Teresa Ribera (Spania)

Portofoliu: Vicepreședinte executiv pentru o tranziție verde și digitală

Nominalizatul spaniol va fi singurul socialist greu din Comisie. Contextul ei climatic a făcut-o să fie liderul de la începuturi pentru a supraveghea punerea în aplicare a Pactului verde al UE. În același timp, ea a făcut lobby din greu pentru a avea un portofoliu mai orizontal, cu competențe de anvergură și mai economice, cum ar fi supravegherea tranziției digitale. Acest lucru se aliniază cu ambiția lui von der Leyen pentru o industrie curată. Cu toate acestea, conservatorii Partidului Popular European sunt împotriva unui rol prea mare pentru Ribeira în ceea ce privește clima. Numele ei a fost menționat și pentru portofoliul competitiv, după cum a raportat vineri Financial Times.

Kaja Kallas (Estonia)

Portofoliu: Înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate

Deja aleasă de liderii UE pentru a fi următorul șef al politicii externe, fostul prim-ministru al Estoniei este cu ochii pe Rusia, și este considerată potrivită pentru acest rol din punct de vedere geografic, politic și diplomatic.

Roxana Mînzatu (România)

Portofoliu: Comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe

Portofoliul pentru locuințe și drepturile sociale trebuie să ajungă la un socialist - un semn către includerea de către centru-stânga a acestor probleme ca elemente de top în manifestul electoral. Având în vedere numărul limitat de nominalizați socialiști, Mînzatu ar putea obține postul, România fiind astfel recompensată pentru că a trecut de la alegerea unui bărbat la o femeie (și astfel ajutând-o pe von der Leyen să se îndrepte spre obiectivul ei de a avea o Comisie echilibrată de gen). Fostul ministru al fondurilor europene a activat în mai multe domenii având funcții politice. O alternativă ar putea fi un portofoliu economic.

Magnus Brunner (Austria)

Portofoliu: Comisar pentru servicii financiare

Ministrul austriac de finanțe, care provine din aceeași familie politică ca von der Leyen, are un fundal economic solid și este văzut ca un politician de încredere și cu experiență. Asta îl face un bun candidat pentru a gestiona dosarele delicate ale serviciilor financiare, inclusiv eforturile mult așteptate de a stimula uniunea piețelor de capital. Este o altă persoană căreia ar putea, în schimb, să i se înmâneze portofoliul de competiție.

Hadja Lahbib (Belgia)

Portofoliu: Comisar pentru afaceri interne

Prezentatoarea TV devenită ministru de externe al Belgiei nu este văzută ca fiind cea mai de încredere și cu experiență politiciană din țara ei natală. Dar Belgia, care a ratat termenul limită de nominalizare și a fost ultima țară care a trimis un candidat, nu va primi un portofoliu gol, deoarece a fost una dintre puținele țări care a trimis o femeie. Experiența lui Lahbib ca ministru de externe și faptul că vine dintr-o țară renumită pentru politica sa complicată ar putea-o ajuta să reprezinte blocul în țările din afara UE și în dosarul delicat al migrației.

Ekaterina Zaharieva (Bulgaria)

Portofoliu: Comisar pentru gestionarea crizelor și ajutor umanitar

Bulgaria nu este în cursă pentru niciunul dintre locurile de muncă cheie. În timp ce Bulgaria a propus două nume - unul de bărbat, unul de femeie - Zaharieva este aproape sigură că va primi postul, deoarece von der Leyen are nevoie de mai multe femei pentru a avea o balanță de gen echilibrată.

Dubravka Šuica (Croația)

Portofoliu: Comisar pentru demografie și justiție

Comisarul croat, care provine din PPE al lui von der Leyen, este văzut ca un comisar constant și de încredere. În mod tradițional, comisarii în exercițiu schimbă portofoliile, dar Šuica este dornic să continue să lucreze la dosarul demografic. Portofoliul ei actual de democrație și demografie este pregătit să primească un impuls în timpul celui de-al doilea mandat al lui von der Leyen, iar numele lui Šuica a fost prezentat pentru mai multe portofolii.

Costas Kadis (Cipru)

Portofoliu: Comisar pentru Mediterana

Cipru a făcut lobby activ pentru a obține rolul nou creat de comisar pentru politica mediteraneană a UE. Kadis, care a ocupat recent funcția de ministru al agriculturii, dezvoltării rurale și mediului, este văzut ca un om capabil să facă treaba. O întrebare cheie va fi însă care va fi exact mandatul noului comisar pentru Mediterana și dacă persoana care îl va obține va avea suficientă putere, buget și funcționari publici în cadrul Comisiei Europene. O alternativă pentru Kadis ar putea fi portofoliul de mediu.

Jozef Síkela (Republica Cehă)

Portofoliu: Comisar pentru energie

Síkela, în prezent ministrul ceh al industriei și comerțului, a devenit o față cunoscută la Bruxelles când a trebuit să pună capăt diferitelor poziții din cadrul UE cu privire la criza energetică în timpul președinției cehe a Consiliului UE în 2022. La o conferință de presă, Síkela a purtat un hanorac alb pe care scria: „Vom conveni câte consilii energetice este necesar.”

Dan Jørgensen (Danemarca)

Portofoliu: Comisar pentru politica internațională privind clima

În ultimii doi ani, Jørgensen a fost la cârma ministerului danez responsabil de cooperarea pentru dezvoltare și politica globală privind clima. În timp ce trecutul lui Jørgensen l-ar putea face, de asemenea, să concureze pentru un portofoliu de energie și climă, experiența sa ca fost ministru al climei este configurația perfectă pentru un portofoliu care se ocupă de aspectele internaționale ale climatului UE. El este văzut ca o persoană de încredere în cadrul Națiunilor Unite, președinția azeră COP29 cerându-i să conducă consultări în acest an cu privire la cea mai spinoasă problemă a conferinței: stabilirea unui nou obiectiv pentru finanțarea problemelor climatice pentru țările sărace.

Henna Virkkunen (Finlanda)

Portofoliu: Comisar pentru tehnologie

Fostul ministru al educației a lucrat la mai multe dosare de importanță tehnologică și inovatoare în calitate de legislator al UE. Helsinki i l-a prezentat lui von der Leyen pe Virkunnen ca fiind idealul pentru a combina tranziția digitală cu dorința UE de a deveni mai competitivă.

Apostolos Tzitzikostas (Grecia)

Portofoliu: Comisar pentru transporturi

Prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis a spus clar că se așteaptă la un portofoliu important în schimbul ajutorului pentru a câștiga încă cinci ani pentru von der Leyen. Supravegherea portofoliului de transport poate fi cheia pentru a ajuta industria de transport maritim din Grecia. Dacă numai transportul nu este suficient pentru a-i face pe plac lui Mitsotakis, Tzitzikostas ar putea deveni responsabil pentru dezvoltarea regională, mai ales având în vedere experiența sa în Comitetul European al Regiunilor.

Olivér Várhelyi (Ungaria)

Portofoliu: Comisar pentru multilingvism, educație și sport

Várhelyi, care este comisar pentru vecinătate și extindere din 2019, este controversat la Bruxelles, și în special în Parlamentul European (i-a numit pe europarlamentari „idioți”). Relația dintre Bruxelles și Ungaria este, de asemenea, la un nivel tensionat, după „misiunile de pace” autodeclarate ale liderului ungar Viktor Orbán la Kiev, Moscova, Beijing și Washington. Dacă Várhelyi nu trece de audierea în Parlamentul European, Ungaria va trebui să propună un alt candidat.

Michael McGrath (Irlanda)

Portofoliu: Comisar pentru inovare

Fiind conservator privind problemele fiscale, fostul ministru de finanțe irlandez a fost un candidat pentru a menține sub control cheltuielile țărilor membre UE în calitate de comisar pentru buget. A fost unul dintre portofoliile lui preferate, potrivit oficialilor apropiați. Dar propriul său partid național care a votat împotriva renumirii lui von der Leyen nu i-a făcut niciun favor și ar putea contribui la obținerea unui portofoliu mai puțin semnificativ. Pescuitul ar putea fi o opțiune, deși aceasta ar putea fi dificilă având în vedere discuțiile post-Brexit pe care UE urmează să le aibă cu Regatul Unit cu privire la pește. Irlanda ar prefera un portofoliu legat de cercetare sau inovare.

Andrius Kubilius (Lituania)

Portofoliu: Comisar pentru securitate, industria de apărare și spațiu

Von der Leyen a indicat că ar avea sens să fie acordat postul nou creat de comisar pentru apărare unei persoane din Europa Centrală sau de Est. Europarlamentar specializat în afaceri externe, Kubilius este un politician experimentat cu peste cinci ani de experiență ca prim-ministru în două ocazii separate. El este respectat pe scară largă, după ce a condus Lituania prin criza financiară din 2008. Kubilius a fost, de asemenea, vocal în sprijinul Ucrainei. El a subliniat necesitatea unui sprijin militar continuu pentru Kiev, susținând un plan care ar permite aliaților occidentali să contribuie cu 0,25% din PIB pentru a ajuta la învingerea Rusiei pe câmpul de luptă. El a cerut, de asemenea, ca Moscova să plătească factura pentru reconstrucția Ucrainei folosind toate activele rusești înghețate. La Vilnius, el a propus crearea unui departament sau minister guvernamental dedicat în întregime problemelor ucrainene.

Christophe Hansen (Luxemburg)

Portofoliu: Comisar pentru agricultură

PPE este pasionat de portofoliul agricol, iar Hansen se potrivește în mod firesc pentru acest portofoliu. El provine dintr-o familie de fermieri, iar verișoara lui, Martine Hansen, este ministrul agriculturii din Luxemburg. În calitate de europarlamentar, el a condus negocierile privind noile reguli ale UE de defrișare și a lucrat la coordonarea planurilor naționale pentru politica agricolă a UE. Luxemburgezul ar fi văzut, de asemenea, ca o alegere sensibilă între grupurile politice și lobby-urile în încercarea lui von der Leyen de a depolariza câmpul de luptă al agriculturii, aducând expertiza sa în probleme de mediu și comerț. Hansen este văzut ca un candidat puternic, ceea ce ar putea să-i aducă și portofoliul de tranzacții.

Glenn Micallef (Malta)

Portofoliu: Comisar pentru egalitate, tineret și asigurarea echității intergeneraționale

Micallef este considerat unul dintre cei mai slabi nominalizați, deoarece nu a ocupat niciodată funcții politice. Există și alte dezavantaje: Malta (ca și altele) a refuzat să trimită o femeie nominalizată la Bruxelles pentru a atinge obiectivul lui von der Leyen pentru o Comisie echilibrată de gen și este, de asemenea, cea mai mică țară din bloc. Cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, insula are deja un loc de muncă de top la Bruxelles, iar Micallef probabil va obține unul dintre cele mai puțin importante portofolii.

Wopke Hoekstra (Olanda)

Portofoliu: Comisar pentru comerț și securitate economică

Într-un discurs la renumita universitate tehnică din Eindhoven săptămâna trecută, Hoekstra părea să aplice pentru cel puțin patru locuri de muncă diferite: de la politici industriale, la buget. Ar putea fi nevoit să se mulțumească cu comerț. Cu toate acestea, un comerț mai puțin deschis înseamnă probabil mai multă muncă pentru comisar. Hoekstra ar avea de urmărit o mulțime de acțiuni care se suprapun în domeniile concurenței, reglementării climatice și securității economice. Fostul ministru olandez al finanțelor și afacerilor externe are atribute manageriale, după ce a lucrat la McKinsey și Shell înainte de a intra în politică. În plus, remarcile îndreptate către Italia zguduită de Covid s-ar putea întoarce să-l bântuie. La urma urmei, negocierile comerciale se referă la o bună comunicare interculturală. Cel puțin și-a cerut scuze. Agricultura ar putea fi un portofoliu alternativ, deși asta ar pune Țările de Jos într-un loc sensibil la nivel intern, având în vedere că țara s-a confruntat cu proteste majore ale fermierilor.

Piotr Serafin (Polonia)

Portofoliu: Comisar pentru buget

Există mulți concurenți pentru portofoliul bugetar, deoarece blocul se pregătește pentru o luptă epică pentru următorul său plan de cheltuieli pe șapte ani, în care fiecare țară dorește să-și vadă propriile priorități reflectate. Dar Serafin are unele avantaje. Are în spate ponderea politică a premierului polonez Donald Tusk, întrucât i-a fost mâna dreaptă ani de zile. Tusk, care a ajutat-o pe von der Leyen să-și câștige al doilea mandat, poate cere un portofoliu cheie. În calitate de fost șef de cabinet al lui Tusk, când era președinte al Consiliului European, Serafin știe, de asemenea, cum să facă față diferitelor capitale, un atu-cheie pentru a obține o înțelegere bugetară bună.

Maria Luís Albuquerque (Portugalia)

Portofoliu: Comisar pentru pescuit

Există o serie de locuri de muncă care ar putea merge la Albuquerque, fost ministru de finanțe și funcționar public de carieră. Pescuitul este unul dintre ele, deși este favorita unor membri ai personalului Comisiei pentru portofoliul de servicii financiare (și oficialii spun că are o relație excelentă cu oficialul de vârf din cadrul Direcției Generale pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital, John Berrigan). Lisabona a avut în vedere un portofoliu economic și ar putea avea, de asemenea, concurența sau piața unică, mai ales dacă Albuquerque raportează unui important vicepreședinte executiv, cum ar fi Dombrovskis.

Slovenia

Portofoliu: Comisar pentru sănătate

Tomaž Vesel, alesul Sloveniei pentru a fi comisarul său european, și-a retras candidatura vineri, în urma presiunilor din partea von der Leyen ca această țară să nominalizeze o femeie. Portofoliul pentru Slovenia va depinde de candidatul pe care îl propune pentru a-l înlocui. Sănătatea ar putea fi una dintre opțiuni, la fel ca managementul crizelor și ajutorul umanitar.

Jessika Roswall (Suedia)

Portofoliu: Comisar pentru piața internă

Deși se zvonește că Roswall va avea, de asemenea, afaceri interne, pare puțin probabil ca Suedia să obțină o altă poziție la acel portofoliu după ce comisarul Yiva Johansson l-a avut în primul mandat al lui von der Leyen. Stockholm are în vedere un portofoliu economic și urmează să fie recompensat pentru că a trimis o candidată competentă la Bruxelles. Un dezavantaj al câștigării ei a portofoliului important al pieței interne ar putea fi poziția Suediei față de China, deoarece este văzută ca agresivă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu