Hackerii pot închide o televiziune în câteva clipe. S-a întâmplat, anul trecut, în Franţa când 11 posturi ale trustului TV5 au căzut unul după altul. Luni de zile jurnaliştii nu au mai avut acces nici măcar la căsuţele de email şi au comunicat prin fax. Specialiştii pun atacul pe seama hackerilor ruşi care şi-ar fi testat armele virtuale. Emisia a fost întreruptă, cineva a preluat controlul asupra postului TV5. Infractorii cibernetici au compromis toată reţeaua televiziunii. Canalele trustului din Paris s-au închis rând pe rând, apoi au căzut siteurile şi conturile de pe reţelele de socializare.
David Naccache, specialist în securitate cibernetică: „Un soft dăunător a fost introdus în sistemul canalelor TV. Cum s-a întâmplat asta, încă nu este clar. Probabil, cineva a deschis un ataşament dintr-un e-mail infectat. Atunci când softul a pătruns, s-a răspândit şi a infectat alte computere”.
Specialiştii susţin că responsabili ar fi mai mulţi hackeri ruşi din gruparea APT28. Aceiaşi care ar fi atacat în anii trecuţi şi instituţii guvernamentale din România. Atacul din Franţa a fost revendicat de mai multe organizaţii teroriste, printre care şi Stat Islamic. Experţii cred că a fost doar un test al hackerilor care şi-au calibrat armele virtuale.
Primul virus a ajuns în sistem cu câteva luni înainte de agresiunea cibernetică. Programul n-a afectat rețeaua și nimeni nu s-a gândit că exista acolo. A strâns, însă, informații despre cum funcționează sistemul şi le-a trimis hackerilor. După ce au aflat aceste detalii, ei au infectat computerele care erau conectate la internet și coordonau emisia celor 11 posturi ale trustului media. Apoi au fost lansate alte 7 atacuri simultan. Au căzut serverele care gestionau activitatea sateliților, dar și cele ale unor colaboratori din UE ai TV5.
„Am fost salvați de la distrugere totală grație faptului că lansasem canalul în acea zi și tehnicienii erau acolo”, a spus Yves Bigot, directorul general al TV5 Monde.
Alexandru Bălan, specialist în securitate cibernetică: „Metode de a compromite o infrastructură, sunt infinite. Se compromit oameni cheie din firmă care nu au pregătire in yona de securitate. Cei mai expuşi, HR şi Finanţe. Oameni cu informaţii critice, dar nu cu pregătire in IT.
Consecinţele atacului au fost severe. Conexiunea la internet a fost restabilită după mai multe luni. Jurnaliştii nu au mai putut trimite emailuri şi au comunicat cu alte instituţii numai prin fax. Trustul de presă a investit aproape 10 milioane de euro în securitate.